fallback

Съкращават 4600 души в отбранителния сектор, ако не се актуализира бюджетът

Ще се търсят всякакви възможности числеността на армията да не се намалява повече, заяви военният министър

18:03 | 23.02.15 г. 13

Ако бюджетът за отбрана не бъде актуализиран и се запази намалението на разходите за персонал, ще се наложи в Министерството на отбраната да бъдат освободени допълнително около 4 600 военнослужещи и цивилни, каза военният министър Николай Ненчев на пресконференция във ведомството, на която информира за състоянието, в което е заварил министерството, и за свършената до момента работа.

Министърът добави във връзка със споменатите възможни съкращения, че за това не би искал дори да си помисля, съобщава БТА.

По думите му намалението със 77 млн. лева не би могло да бъде компенсирано само от структурите, които са извън Българската армия, и това означава, че при тези обстоятелства неминуемо би се наложило съкращаване на числеността на армията.

Ненчев посочи в отговор на въпрос, че досега не е споменавал, че ще се съкращават военнослужещи, и добави, че вероятно ще се наложат известни съкращения в администрацията. Това е при хипотеза, че бюджетът не бъде актуализиран и не бихме могли да осигурим тези средства, добави министърът в отговор на въпрос за бройката от 4 600 души. Ще се търсят обаче всякакви възможности числеността на армията да не се намалява повече.

Разходите на министерството за 2015 г. са намалени с приблизително 86 млн. лева спрямо тези за 2014 година. В частта за персонал намалението е в размер на 77 млн. лева.

Със Закона за държавния бюджет за 2015 г. бюджетът на МО за текущата година е в размер на 978 млн. лева, като според прогнозата същият се запазва и през 2016 и 2017 година.

Към 31 декември 2014 г. МО има задължения в размер на около 119 млн. лева. От тях на ВМА от 130 млн. лева задълженията са намалени на 103 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:38 | 08.09.22 г.
fallback