fallback

Местният добив на природен газ се увеличава през декември

В последният месец на годината се увеличава и производството на електричество, както и добивът на твърди горива

15:38 | 27.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ръст на местния добив на природен газ отчита Националния статистически институт за последния месец на миналата година. От юни 2014 година добивът намаляваше непрекъснато докато стигна минималните 5 млн. куб. метра през ноември. Данните за декември обаче показват, че от местните находища са добити 12 млн. куб. метра природен газ.

През лятото компанията Petroceltic, която разработва находищаат "Каварна", "Галата" и "Калиакра", обясни намалените количества с технически проблеми. 

Въпреки увеличението добивът е далеч от нормалните параметри – на годишна база количествата са с 50% по-малко. Нормално от българските находища се източва между 20 и 25 млн. куб. метра природен газ на месец.

Статистиката показва още, че през декември 2014 година в страната са доставени общо 344 млн. куб. метра природен газ. Тези количества са с 19% повече спрямо ноември и с 3,1% по-малко спрямо миналия декември.

В последния месец на миналата година расте и производството на електричество – с 11,3% на годишна база до 4,89 хиляди гигаватчаса. На годишна база също има увеличение – от 4,4 на сто.

От информацията на НСИ е видно още, че по-голямата част от тази енергия е реализирана в страната – доставките през месеца са в размер на 3,34 хил. гигаватчаса, което е с 11,4% повече спрямо ноември. На годишна база обаче има понижение на реализираната енергия на българския пазар в рамките на 4,5 на сто.

Добивът на твърди горива в страната също отчита увеличение през декември, но само на месечна база. През декември в страната са добити 3,4 млн. тона въглища, което е увеличение от 8,8% спрямо количествата, добити през ноември. Годишното изменение е от 11,1% в посока надолу.

В страната са реализирани 3,64 млн. тона твърди горива. Според статистиката това количество е с 11,1% повече спрямо ноември 2014 година. Спрямо предходния декември обаче реализираните на пазара у нас въглища са с 10,3% по-малко. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:39 | 05.09.22 г.
fallback