fallback

Десислава Атанасова оглави комисията за КТБ в парламента

Реформаторите искаха Радан Кънев да заеме поста, но искането им беше отхвърлено

14:28 | 11.03.15 г. 11

Десислава Атанасова от ГЕРБ оглави временната анкетна комисия, която да проучи действията на държавните органи и институциите, които е следвало да упражнят контрол и да противодействат на източването на КТБ в периода 2009 г - 2014 г.

Реформаторите настояха съпредседателят на РБ Радан Кънев да заеме поста, но искането им беше отхвърлено от мнозинството.

Парламентът реши, че в състава на комисията от името на ГЕРБ ще участват Владислав Николов, Цветомир Михов, Красен Кръстев, Снежана Дукова, Ана Александрова и Даниела Савеклиева. От ПФ членове ще са Искрен Веселинов и Борис Ячев, от АБВ – Лъчезар Никифоров, от БСП - Румен Гечев, Филип Попов и Димитър Горов, от РБ - Радан Кънев и Димитър Танев, от ДПС - Йордан Цонев, Петър Чобанов и Янко Янков, от „Атака“ - Николай Александров.

Решението за създаването на комисията беше взето миналата седмица по искане на депутати от всички парламентарни групи.

"Източването на КТБ, довело до фалита, е най-мащабната финансова измама в новата история на България", мотивираха се вносителите на проекта за създаването на временната комисия.

Те смятат, че е от критично значение да се проверят навременността и адекватността в действията на държавните институции, които е трябвало да имат превантивно действие, за да не допускат подобни грабежи от данъкоплатците в бъдеще.

Комисията ще проучи действията на банковия надзор на БНБ, Комисията за финансов надзор и ДАНС, където е финансовото разузнаване.

Работата й ще завърши и с препоръки за законови промени, които да затегнат контрола.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:56 | 11.09.22 г.
fallback