IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът предприема спешни мерки заради бедствието

Собствениците и операторите на язовирите трябва да осигурят свободни обеми, за да могат да поемат високи води

16:19 | 11.03.15 г.
Кабинетът предприема спешни мерки заради бедствието

Правителството предприема неотложни мерки и действия във връзка с бедственото положение след обилния снеговалеж и очакваното снеготопене, обяви екоминистърът Ивелина Василева в МС.

Става дума за 14 мерки, които незабавно трябва да бъдат въведени в действие, съобщи още тя.

Собствениците и операторите на язовирите трябва да предприемат действия за осигуряване на свободни обеми във водоемите, за да могат да поемат високи води. Трябва да бъде проверено състоянието на хидротехническите съоръжения и да не се допусне възникването на аварийни ситуации.

Василева беше категорична, че в момента няма безстопанствени язовири и е ясно кой ги стопанисва. По думите й областните управители контролират 15 съоръжения.

Сред мерките, които трябва да се предприемат, е и бързото осигуряване на проводимост на речните русла, за което имат отговорност кметовете на общини и областните управители – извън рамките на населените места, както и "Напоителни системи".

Пътната агенция пък ще трябва да провери пространствата под мостовете и да почисти евентуални замърсявания там.

Василева обясни, че има изрично указание всички собственици и оператори да докладват регулярно за състоянието на съоръженията. Оперативното звено в МОСВ продължава да следи за нивата на водите в 24-часов режим и да изпраща информация за предприемане на мерки.

"Мерките влизат в сила незабавно и ще следим за тяхното изпълнение“, подчерта екоминистърът. По думите й компетентните органи, които имат отношение към управлението на съоръженията и сектора, носят отговорност да не се допуснат рискови ситуации при снеготопенето.

Василева съобщи, че става дума за обеми от 175-220 литра на кв. метър във високите планински части, особено в Родопите.

Министърът призова хората да се информират своевременно за ситуацията и когато има предупреждения, да се съобразяват с тях.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още