fallback

Пренасочват се пари от програмата за човешките ресурси, за да няма загуби

Програми по Националния план за действие по заетостта закъсняват заради преосмислянето на ефективността им, обясни социалният министър на депутати

17:45 | 11.03.15 г.

Министерството на труда и социалната политика ще пренасочва финансови ресурси, за да избегне загуба на евросредства по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" от предишния програмен период (2007-2013 г.).

В момента ведомството прави анализ как да се пренасочат парите от неефективни проекти към работещи. Това каза социалният министър Ивайло Калфин по време на традиционния блиц контрол в парламентарната социална комисия в отговор на въпрос от председателя на комисията Хасан Адемов.

Става въпрос за 473 милиона лева, които още не са усвоени по оперативната програма. Това трябва да стане до края на тази година, за да се избегне загубата им, поясни питането си Хасан Адемов.

В отговор Ивайло Калфин посочи, че България е над средното европейско равнище по усвояване на средства по ОП "Развитие на човешките ресурси" и ще се направи всичко възможно да се избегне загуба. Министерството е предприело действия за пренасочване на средства към работещи проекти, увери Калфин.

Адемов отбеляза, че конкретни решения за това обаче трябва да се вземат най-късно до месец май, за да може парите да бъдат усвоени в рамките на тази година.

В отговор на въпрос на Мариана Тодорова от АБВ Калфин коментира, че до две седмици предложеният от Министерството законопроект за семейните помощи ще влезе за обсъждане в Министерския съвет. Проектът вече е събрал становища след общественото обсъждане и в момента се уточнява неговият последен вариант след съгласуване на финансовата обосновка с Министерството на финансите, каза Калфин.

Има известно забавяне по проекти от Националния план за действие по заетостта, коментира още социалният министър в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков. По думите на депутата бизнесът имал притеснения за забавянето на проектите, по които реално се наемат работници и новата заетост за тази година на практика не е стартирала. Калфин обаче увери, че забавянето е заради преосмисляне на голяма част от програмите по националния план с оглед на тяхната ефективност.

Той напомни, че препоръка и на Европейската комисия (ЕК) към България е да бъдат насочени средства към по-ефективни мерки за заетост. Вече е в ход и наемането на 8 хиляди младежи по инициативата Гаранция за младежта, посочи социалният министър.

На днешното заседание депутатите от комисията приеха единодушно законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесен от Радан Кънев и група депутати от Реформаторския блок, с който се предлага да се промени началната дата на отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст за лицата, които са придобили право на пенсия през 2014 година, а са подали заявление за отпускане на пенсия шест месеца след това, но след 1 януари 2015, тоест след влизане в сила на новия Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

На практика одобрените от депутатите промени в текстовете премахват несправедливост по отношение на тези лица, за които се оказва, че ще останат без трудово възнаграждение и без пенсия за определен период от време само защото са продължили осигуряването си известно време след датата на придобиване на правото на пенсия.

На практика промяната ще позволи лицето да получи пенсията си със задна дата, въпреки че не е подало заявлението си в 6-месечния срок, установен по закон, от датата на придобиване на правото за пенсиониране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
fallback