IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: България не трябва да отлага критичните реформи

На съдебната система й вярват само съдиите, коментира зам.-председателят на Европейската комисия

10:31 | 17.03.15 г.
<p>
	Кристалина Георгиева. <em>Снимка: архив, Ройтер</em>с</p>

Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Ройтерс

България не трябва да отлага критичните реформи, за да се възползва от икономическите и социалните възможности, на фона на излизащата от кризата Европа. Това коментира зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева, която участва в конференция в Европейския парламент под с наслов "Моята мечта за България", съобщава БНР.

Реформите са необходими в електронното управление, здравеопазването, образованието и най-вече в съдебната система, каза Георгиева.

Тя цитира проучване на Евробарометър, резултатите от което показват, че 96 на сто от българите не се доверяват на съдебната система. „Като видях това нещо, казах си, какви ли са четирите процента, сигурно са съдиите“, посочва Георгиева.

Инициатор на конференцията е евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова. В нея участва и министърът на външните работи Даниел Митов, който предупреди, че идеята на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за европейска армия трябва да отчита вече постигнатото в рамките на НАТО, както и нуждата от допълнителни инвестиции от страните-членки.

Според Митов трябва да се изясни как армията на ЕС няма да дублира създадените системи в рамките на НАТО и как допълва Алианса.

„Ние и в момента не успяваме да отделим достатъчно ресурс, за да изпълняваме достатъчно ефективно ангажиментите си в рамките на НАТО. Създаването на общоевропейска армия ще изисква воля за повече ресурси в системата на отбраната“, посочва Митов, като допълва, че подкрепя инициативата, но държавите от блока трябва да мислят за по-големи разходи в сферата на отбраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още