IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорени са 100 млн. лева по новата програма за развитие на човешките ресурси

От средствата 35 млн. лева са по операция "Младежка заетост"

18:42 | 19.03.15 г.
Договорени са 100 млн. лева по новата програма за развитие на човешките ресурси

По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 са договорени общо 100 млн. лева, съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. От тях 65 млн. лева са осигурени по операция „Нови алтернативи” и 35 млн. лева по „Младежка заетост”, уточняват от ведомството.

Операция „Младежка заетост” е по Приоритетна ос 1 на оперативната програма - Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места. Конкретен бенефициент по нея е Агенцията по заетостта.

В рамките на операцията ще се даде възможност на младежи до 29 годишна възраст за стажуване/обучение по време на работа при работодател. С изпълнението на процедурата ще бъдат направени инвестиции в дейности, свързани с въвеждане на т.н. „Гаранция за младежите”.

Проектът се изпълнява на територията на цялата страна и е с продължителност 25 месеца. Очакваните резултати по схемата са най-малко 8 хил. безработни лица до 29 г. включени в дейности, от които 480 с постоянен или настоящ адрес на територията на София-град и  7 520 извън София.

Операцията „Нови алтернативи” е по Приоритетна ос 2 на програмата - Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване. Конкретен бенефициент е Агенция за социално подпомагане в партньорство с 264 общини на територията на България и 23 района на Столична община.

Чрез „Нови алтернативи“ ще продължи предоставянето на услугата “ичен асистент” в национален мащаб, допълва се в съобщението на ведомството.

Лицата с увреждания и затруднено обслужване  ще получат право на индивидуален бюджет за ползване на услугата и сами ще определят как тя да бъде организирана във времето.

Очакваните резултати по схемата са 12 хил. лица с увреждания и участници над 65 г., в невъзможност за самообслужване, да се възползват от социалните услуги. Проектът ще се изпълнява в рамките на 13 месеца.

До дни предстои сключване на договор по процедура „Разработване и внедряване на система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на национална стратегия на Р България за интегриране на ромите 2012-2020” по Приоритетна ос 3 на ОП РЧР 2014-2020 – Модернизация на институциите на пазара на труда, социалното включване и здравеопазването.

Конкретен бенефициент по схемата е Секретариатът на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерски съвет чрез Администрация на Министерски съвет. Одобрена сумата на безвъзмездната финансова помощ по конкретната схема на стойност 2 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още