fallback

Кабинетът поиска от LIC33 информация за произхода на средствата за сделките

Кабинетът иска да гарантира, че инвестиции в страна членка на ЕС се реализират само със средства от законна стопанска дейност

15:05 | 24.03.15 г. 12
Автор - снимка
Създател

Кабинетът на премиера Бойко Борисов поиска инвестиционната група LIC33, която придобива контролираните от Цветан Василев дялове в стратегически бизнеси като БТК, НУРТС и "Фърст Диджитъл", "Дунарит", "Авионамс" и пийпълметричната компания ГАРБ, да предостави информация за произхода на средствата, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица, осъществяващи дейност на територията на страната.

Едва след като се анализа предоставената информация, правителството ще прецени дали да влиза в контакт с групата, става ясно от официална позиция на кабинета по повод на днешната пресконференция на представители на дружеството LIC33.

Българското правителство наблюдава с подчертано внимание всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с Корпоративна търговска банка (КТБ) и обвиняемия Цветан Василев, се казва още в позицията на кабинета.

„Основната ни задача, преди да формираме отношението си към обявилите се за инвеститори, е да проучим произхода на средствата, с които са реализирани тези инвестиции“, посочват от правителството и уверяват, че на това се държи много, за да се гарантира, че инвестиции в страна членка на Европейския съюз се реализират само със средства, придобити от законна стопанска дейност.

По време на своята пресконференция по-рано днес LIC33 ясно се разграничи от досегашния собственик на дяловете Цветан Василев. Директорът на компанията Пиер Луврие твърди, че е независим участник на пазара и не е свързан с местни или други групи. Засега не се е появявал в медиите, защото бизнесът му не го е изисквал, но сега го прави, защото става дума за публични компании.

По време на пресконференцията от LIC33 заявиха, че размерът на признатите от компанията задължения, които придобиваните дружества имат към кредиторите (КТБ и други), е 900 млн. евро, а цената на сделката е символична – в размер на 1 евро. 900-те млн. евро ще дойдат от инвестиционни банки и фондове, а не директно от LIC33, стана ясно още днес.

Припомняме, че преди седмица от LIC33 вече обявиха, че компанията ще поеме дългове на стойност 900 млн. евро на редица компании, като имената им не бяха изрично споменати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
fallback