fallback

Калфин: Всеки трябва да има грижа за вписването на осигурителния си стаж

Липсата на доказуем стаж и в момента създава много проблеми на хора в пенсионна възраст, каза вицепремиерът

19:10 | 01.04.15 г. 9

Всеки български гражданин, който сега влиза на тудовия пазар и започва да се осигурява, трябва да има грижа да следи вписването и зачитането на осигурителния си стаж. За получаването на адекватна пенсия в бъдеще доказването с документи на осигурителен стаж ще има все по-голяма тежест. Това коментира по време на блиц контрола в парламентарната комисия по труд и социална политика министърът Ивайло Калфин.

Той напомни, че липсата на доказуем трудов стаж и в момента създава много проблеми на хора в пенсионна възраст, които по различни причини не могат да докажат с документи стажа си. Калфин напомни, че и работещите хора от младото поколение също не обръщат достатъчно внимание на това дали се вписва редовно стажът им, върху какви доходи се осигуряват, дали работодателят е коректен и т. н.

Според социалния министър тази грижа е на самото осигуряващо се лице, което трябва да следи нещата да са стриктни в това отношение. "Наложително е, защото в противен случай в края на трудовия си път лицето може да има голям проблем с доказването на стажа си, натрупан през годините", каза вицепремиерът.

Ивайло Калфин призна, че този проблем стои на дневен ред пред много хора, особено при тези, които са работили през годините във вече несъществуващи държавни предприятия и по никакъв начин не могат да си набавят нужните документи, удостоверяващи стажа им.

Припомняме, че според предложенията на социалното министерство за промени в пенсионната система, осигурителният стаж ще има все по-голяма тежест при формирането на размера на пенсията. Калфин предлага формула за ежегодно увеличение на процента тежест на всяка година трудов стаж за всички пенсионери.

Нарастването на необходимия осигурителен стаж за пенсиониране при обичайни условия на труд ще става с по два месеца годишно до достигане през 2027 г. на 40 години за мъжете и 37 години за жените, предлага още вицепремиерът.

На въпрос от депутата Димитър Байрактаров какво ще се случи с хората, които няма как да докажат този 40-годишен стаж Калфин отговори, че факторите възраст и стаж са фактори в основата на осигурителната система и няма как да бъдат подценявани. 

В отговор на друго депутатско питане социалният министър коментира, че защитава идеята за намаляване на данъците за работещи родители и предложението ще се обсъжда и разширява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
fallback