fallback

Експерт: За 1300 лв. пенсия трябва да вдигнем средния доход 8 пъти

Не можем да искаме големи пенсии от система, в която не влиза нищо, каза Мика Зайкова

10:38 | 08.04.15 г. 10

За 1300 лв. пенсия трябва да вдигнем средния доход осем пъти. Това каза пред „Нова телевизия“ икономическият и финансов експерт Мика Зайкова. Тя направи коментара по повод информация от НОИ от изминалите дни, че пенсия от 1300 лв. ще е възможна, ако се сбъднат плановете за пенсионна реформа на Ивайло Калфин

Според сценарий, разработен от НОИ, в резултат на пенсионната реформа на Ивайло Калфин, пенсията за мъж, който в момента е на 51 г. и заплатата му е 1200 лв., ще е 1300 лв. през 2029 г.

„Ако темпът на увеличение на средния осигурителен доход се запази, за да достигнем до пенсия от 1300 лв., ще са ни нужни 130 години стаж“, каза Зайкова.

Експертът представи следния пример: „Цял живот си взимал средната работна заплата за страната. За да се получи пенсия от 1300 лв., този среден осигурителен доход трябва да бъде 3250 лв. Към момента той е 680 лв., което значи, че трябва да го повишим осем пъти. Така поставено, моето конструктивно предложение е да се пенсионираме на 105 години с 5000 евро пенсия”.

„И в момента има 858 души, чиято пенсия е 1700 лв. Това са авиодиспечери, пилоти и други хора, които са имали много високи заплати”, каза тя.

Експертът обясни по каква формула се определя пенсията на всеки един гражданин: „Ивайло Калфин предложи да се увеличи коефициентът за осигурителен стаж, ако ръстът на икономиката и бюджета го позволяват и състоянието на осигурителните фондове. Личната пенсия се формира, като средният осигурителен доход се умножи по осигурителния стаж, разделен на 100 и умножен по индивидуалния коефициент на тежест (който се образува за хората, които са работили преди 1997 г.)".

„Не можем да искаме големи пенсии от система, в която не влиза нищо”, допълни Зайкова. По думите й предложеното от Калфин не е реформа, а са елементи от реформата.

В предложенията на Калфин за пенсионна реформа не е обърнато достатъчно внимание на мерките за запушване на пробойните в системата, каза бившият министър на труда и социалната политика и настоящ председател на Института за семейна политика Христина Христова.

Тя посочи, че изтичат много пари по перото за социални пенсии, за ранното пенсиониране и други, което трябва да се промени. Тя обаче уточни, че това са много непопулярни мерки и трябва политическа воля и обществен и политически консенсус, за да минат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:16 | 13.09.22 г.
fallback