fallback

Отново взрив в цех за боеприпаси в с. Иганово *

Този път пожар е избухнал в производствен цех на ВМЗ Сопот за термоглави

08:37 | 14.04.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Нови взривове уплашиха жителите на село Иганово, когато рано тази сутрин, малко след 07:00 часа са се чули няколко гърмежи, което е паникьосало хората, съобщава Нова тв.

От МВР потвърждават за взривовете, като няма данни за пострадали и жертви. „Гърмежи и пушек се виждат и чуват от производствен цех на ВМЗ Сопот за термоглави“, съобщи пред Фокус говорителят на Пожарната в Пловдив Цвятко Дешев. Три екипа на пожарната са вече на място, на 2 км разстояние от цеха.

Движението по подбалканския път София – Бургас е отцепено в района на сопотския квартал "Анево". В момента складовете са затворени и в тях не се допускат работници, тъй като тече разследване на предишния взрив. 

Разследващите проверяват какво е довело до повторните взривове в района. Вече са изпратени и автобуси, които да евакуират хората при нужда.

Пред bTV икономическият министър  Божидар Лукарски обяви, че е взривена продукцията, която е причинила и предишния взрив в Иганово.

"Това, което ми прави впечатление е, че взрива става в същия ден, в който завода трябва да започне работа", каза още той.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов коментира, че втори инцидент в завода е съмнителен, но допълни, че не трябва да се изключва взрива да не е инцидент.

Междувременно кметът на Иганова Стефан Данчев обяви, че близо 60 души от село Иганово са евакуирани, а останалите отказват. Автобусите са изпратени от Карлово.

Припомняме, че на 21 март взрив от складовете във ВМЗ-Сопот изпочупи прозорци на къщи в Иганово, а над 250 души бяха евакуирани. Тогава министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че това са неуправляеми заряди, които гърмят ефектно.

Това е втора авария в село Иганово в рамките на по-малко от месец, а преди няколко месеца се взриви и част от бившия завод за боеприпаси "Миджур" в Горни Лом.

Трагедията на 1 октомври отне живота на 15 души. През август миналата година няколко души пострадаха при експлозия в завода от холдинга "ТЕРЕМ" в Костенец, а през 2012 година взривове избухнаха в частни складове край Петолъчката, които отнеха живота на трима души.

*Актуализирано в 8,45 часа

Още новини от България четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:08 | 13.09.22 г.
fallback