IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдия Румяна Ченалова е обявена за издирване

Прокуратурата я разследва за престъпление по служба

13:39 | 14.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Съдия Румяна Ченалова е обявена за издирване

Съдия Румяна Ченалова, която ВСС отстрани от Софийския градски съд за срок от 6 месеца заради водени срещу нея няколко дисциплинарни производства, е обявена за общонационално издирване, съобщиха от държавното обвинение.

От прокуратурата обявиха, че срещу Ченалова е образувано досъдебно производство за престъпление по служба и за документно престъпление. То е било образувано на 26 февруари.

Ченалова не се е явила пред разследващите, които е трябвало да ѝ предяват обвинения за престъпление по служба и документно престъпление.

Тя получава призовка на 25 март - лично и срещу подпис да се яви на 31 март, за да получи постановления. В документа са посочени и резервни дати за 2, 6, 9 и 20 април.

На 30 март в прокуратурата били получени две молби - една е от Ченалова, в която се казва, че адвокатът й Станимир Ченалов не може да се яви в периода от 31 март до 4 април поради уважителни причини.

Във втората молба, която е от адвокат Ченалов, той изброява всички работни дни на април, без 27-ми, както и три дати от май, в които е служебно ангажиран.

Впоследствие Ченалова получава втора призовка с нови дати - 6 април, 8 април и още няколко дати през този месец. На 6 април, когато Върховният адмнистративен съд заседава по молбата на Ченалова срещу временното й отстраняване, брат й Станимир Ченалов се явил в Софийска градска прокуратура (СГП) и депозирал молба за влошено здравословно състояние на съдията, за което бил представил и болничен лист. Той бил от лекар в Стара Загора и предписвал домашно лечение.

От прокуратурата уточняват, че в представените медицински документи не е отбелязано, че заболяването на Ченалова не й позволява да се яви пред разследващите органи, поради което са разпитани лекарите, подписали медицинските документи, както и д-р Сталева.

Разпитаните лекари са заявили, че възприетото от тях здравословно състояние на Румяна Ченалова не е пречка за явяването й пред разследващите органи и органите на съдебната власт.

Разследването е установило, че неявяването на Румяна Ченалова на 6 април, което е задължително, не е било поради наличие на уважителни причини. Затова било указано на Областна дирекция "Охрана" - София и Областна дирекция "Охрана" - Стара Загора тя да бъде принудително доведена. Но съдийката не била открита на нито един от известните й адреси и заради това е обявена за общодържавно издирване.

Румяна Ченалова беше съдията по делото "Белведере", за което френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан изнесе данни за нейните скандални действия и заяви, че има гнили ябълки в съдебната ни система.

Заради случаят правосъдният министър Христо Иванов поиска проверка, а след това ВСС взе решение за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова.

Предложението за това дойде от Иванов въз основа на констатациите, направени в хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков, който бе назначен от съдия Ченалова по няколко търговски дела и настоя.

Извън това Висшият съдебен съвет образува още едно дисциплинарно производство срещу компрометираната съдийка, а после го присъедини към случая "Белеведере".

То е свързано с мегаделото по аферата "САПАРД". Ченалова е игнорирала искане на адвокатите на бизнесмена Людмил Стойков за отмяна на наложени обезпечения върху имуществото му.

Първото дисциплинарно производство срещу съдийката бе образувано през юли 2013 година по информация на властите в Македония. Ченалова бе заподозряна в рамките на разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак".

Вече година и половина това дисциплинарно производство не е приключило, защото ВСС още не може да събере необходимата документация да го приключи. Очаква се по този случай съдийката да се отърве без последствия, защото македонските власти прекратиха делото.

 Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Ченалова е игнорирала искане на адвокатите на бизнесмена Людмил Стойков за отмяна на наложени обезпечения върху имуществото му...............Аз нещо не мога да вдяна, как госпожата е накърнила държавните/обществени интереси точно с това си действие, като същото е послужило за мотив на ВСС, да й бъде образувано дисциплинарно производство?Нали стайков беше съдружник в дружество, през което беше извършена измама по САПАРД за 7,5 милки ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Etihad
преди 9 години
Румито такъв хубав човек е. За какво ли им трябва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
rootoffselo
преди 9 години
Какво прави тази новина в този сайт ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още