IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши придобиването на КАИ Груп от американската Mohawk Industries

КАИ изнася повече от половината от продукцията си в над 25 страни

17:40 | 15.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК разреши придобиването на КАИ Груп от американската Mohawk Industries

Най-голямата българска компания за производство на керамични плочки КАИ Груп става част от американския производител на подови настилки Mohawk Industries, която има пазарна капитализация от 13 млрд. долара.

Досегашният собственик - инвестиционният фонд Advent International, продава собствеността си 7 години след придобиването на производителя. Сделката, която днес беше одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), е най-голямата трансакция за страната от началото на годината. Консултант по сделката е Райфайзенбанк.

"Успехът по привличането на Mohawk е най-вече в резултат на безусловната лидерска позиция на КАИ в региона, успешния мениджмънт и модерните и иновативни производствени технологии на компанията. Придобиването е положителен знак за доверието на глобалния стратегически инвеститор в икономическото развитие на региона на Източна Европа, който формира основна част от пазарите на КАИ Груп‘‘, коментира Юлиан Гиков, управляващ директор на Райфайзен Инвестмънт и директор М&A за Югоизточна Европа.

КАИ изнася повече от половината от продукцията си в над 25 страни в Европа и в целия свят. Продуктите на компанията са добре познати на пазарите във Великобритания, Франция, Германия, Италия, Белгия, Холандия, Люксембург, скандинавските страни и на Балканите.

Освен двете фабрики в Шумен и в Омуртаг, зад това наименование се обединяват холдинговото дружество "Тайлс Ко", което консолидира както българските компании, така и румънската Progress Ceramica и гръцката KAI Keramika, консултантската "Мениджмънт Ко", транспортната компания "Хан Аспарух-Транспорт" и добивната "КАИ Майнинг", става ясно от решението на КЗК по концентрацията.

Американският инвеститор - Mohawk Industries, е лидер в производството на подови настилки, като освен на американския пазар развива дейност и в Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Европа, Индия, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия и Русия. Нетните приходи на американския концерн за миналата година възлизат на общо 7,8 млрд. долара, което е с 6% повече на годишна база, а нетната печалба е в размер на 532 млн. долара. 

Новината за предстоящата продажба стана ясна преди около месец от съобщение в сайта на антимонополното ведомство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още