IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК проверява бензиностанциите на "Газпром" за подвеждане на клиенти

Рекламна табела не оказва ясно какви отстъпки предлагат бензиностанциите

17:38 | 15.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЗК проверява бензиностанциите на "Газпром" за подвеждане на клиенти

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще провери „НИС Петрол“, собственик на бензиностанциите с марка „Газпром“ на българския пазар, по сигнал за подвеждане на потребители.

От съобщение на сайта на регулатора става ясно, че институцията се е сезирала след жалба на клиент за поставена табела, рекламираща отстъпка от 0,07 лева в цената при зареждане на гориво (всички видове) от веригата бензиностанции. При реалното зареждане обаче се оказва, че отстъпката е по-ниска. 

Отстъпките се получават от собствениците на специални чип карти, е показала първата проверка на регулатора.

Отстъпките обаче зависят и от времето на зареждане. Ако клиентите зареждат в периода понеделник – събота от 07 – 19 часа отстъпката е 0,03 лева за автогаз и метан и 0,05 лева за бензин и дизел. 0,07лева е отстъпката при зареждане от 19 до 7 часа, в неделя и по време на всички официални празници.

Това обаче не е отбелязано на рекламната табела, поставена на главен път Е-79, допълват от КЗК. Липсва и препратка, която да укаже къде потребителите могат да се запознаят с пълния текст на Общите условия на промоцията.

На базата на тези данни от Комисията са започнали проучване за евентуално извършено нарушение по Закона за защита на конкуренцията.

"НИС Петрол" в България е компания, собственост на Нефтена Идустрия Сърбия (НИС) - една от най-големите нефтени компании на територията на Югоизточна Европа. В нея основен акционер и мажоритарен собственик е руската компания "Газпром Нефт" с дялово участие от 56,6%, става ясно от сайта на компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
novak li sam
преди 9 години
Изпълнениие на политически мокри поръчки (КИПМП) Членовете и никога ли не зареждат по бензиностанции? Навсякъде има подвеждаща информация - Лукойл, ЕКО, OMV, всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
novak li sam
преди 9 години
Тази комисия изобщо не е за защита на конкуренцията (КЗК), а за Изпълнение *** политимокри поръчки"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още