IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Съмнителни бизнес сделки може да бъдат спирани от НАП

Новият Закон за обществените поръчки трябва да влезе в сила от 1 януари 2016 година, каза вицепремиерът

11:09 | 16.04.15 г. 1
Дончев: Съмнителни бизнес сделки може да бъдат спирани от НАП

Вицепремиерът Томислав Дончев лансира нов вариант за контрол над съмнителни бизнес сделки – това да е дело на Националната агенция за приходите, стана ясно от изказването му пред bTV.

Досега управляващите излязоха с два варианта. ГЕРБ предложи това да бъде записано в правомощията на главния прокурор, а Реформаторския блок предложи да е в правото на финансовия министър. Заради разногласията в мнозинството промените бяха оставени за след великденската ваканция на депутатите.

"Лансираните идеи не са са единственият вариант една сделка да бъде държана под контрол", каза Дончев и попита: "Защо забравяте данъчната администрация". Той призна, че терминът контрол не е хубав, когато се говори за свободна пазарна икономика, но уточни, че в момента ситуацията е извънредна.

Той коментира и сделката, заради която се променя спешно и законодателството. Става дума за продажбата на няколко дружества от активите на КТБ, сред които БТК и заводите "Дунарит", на белгийската компания LIC33 за едно евро.

Вицепремиерът беше категоричен, че държавата ще следи активите да се продават на възможно най-високата цена. "Ако някой е допуснал, че в България няма държава, е направил грешка", категоричен беше Дончев.

"Илюзия е, че ако Семейният ни кодекс е съвършен, всички семейства ще бъдат щастливи. Или че ако напишем добър учебник по етика, всички хора ще са добри", каза още Дончев, за да обясни, че нито един закон не може да избегне всякакви грешки.

Дончев направи сравнението, анонсирайки чисто новия проект за обществените поръчки, който вече е написан, а амбицията е да влезе в сила от 1 януари догодина.

"Илюзията, че един закон може да регулира до съвършенство и да избегне всякакви грешки, е горе долу същата, като да си мислите, че ако напишем добър учебник по етика всички хора ще са добри, или ако Семейният ни кодекс е съвършен, всички семейства ще са щастливи", каза Дончев.

Въпреки това той беше категоричен, че новите текстове ще са много по-добрите от сегашните. "Старият прилича на дреха, която толкова е кърпена, че не се знае какъв е цветът й и кройката й", каза още вицепремиерът.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 9 години
След осирането с КТБ нима някой вярва на тия аматьори в правителството?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още