fallback

Плевнелиев: България има потенциал за регионален ИКТ център

Единен цифров пазар в ЕС ще донесе допълнителен растеж на стойност 340 млрд. евро, посочи комисарят Андрус Ансип

22:03 | 20.04.15 г. 8

България има потенциал да се превърне в регионален център за информационни и комуникационни технологии (ИКТ), коментира президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с комисаря Андрус Ансип, отговарящ за въпросите на единния цифров пазар в ЕС.

„Виждаме ИКТ-клъстерите като съществена част от развитието на българската икономика“, заяви Плевнелиев, цитиран от Прессекретариата на Президентството.

Държавният глава подчерта, че София заема трета позиция в класацията за най-привлекателни места в Европа за стартиращ бизнес след Лондон и Дъблин, а „София Тех Парк“ е единствената по рода си иновационна екосистема в региона.

Друго предимство за страната ни са добрите традиции в областта на информатиката и програмирането.

България може да бъде и двигател на позитивни промени в Югоизточна Европа, свързани с плановете на Европейската комисия за единен цифров пазар, каза още държавният глава.

Той посочи, че от развитието на  единния цифров пазар полза ще имат основно гражданите, както и малките и средни предприятия, които ще получат по-лесен достъп не само до дигиталния пазар, но и до по-качествено административно обслужване.

Вицепрезидентът на ЕК Андрус Ансип посочи, че изграждането на Цифровия пазар може да допринесе за допълнителен растеж на ЕС на стойност 340 млрд. евро. Физически ЕС има единен пазар, но в дигитален план съществуват 28 малки пазари с различна регламентация и това издига бариери, заяви Андрус Ансип.

Комисарят очерта трите ключови сфери, върху които ще се съсредоточат усилията за разработването на единен пазар. Това са улесняване на достъпа на потребители и предприятия до цифрови стоки и услуги, създаване на подходяща инфраструктура и въвеждане на определени стандарти за индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
fallback