IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ ще обжалва датата на неплатежоспособността на КТБ

Централната банка настоява датата да бъде 30 септември 2014 г., когато банката отчита отрицателен собствен капитал, а не 6 ноември, когато й е отнет лицензът

13:23 | 24.04.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ ще обжалва датата на неплатежоспособността на КТБ

Българска народна банка (БНБ) ще обжалва решението на Софийския градски съд (СГС), с което той в сряда обяви датата на неплатежоспособността на Корпоративна търговска банка АД (КТБ). От централната банка ще искат начална дата на неплатежоспособността да бъде 30 септември 2014 г., а не 6 ноември, съобщават от там.

30 септември 2014 г. е датата, на която от одиторските отчети стана ясно, че банката е с отрицателен собствен капитал и отрицателна капиталова адекватност. 6 ноември 2014 г. пък е датата, на която Управителният съвет на БНБ взе решение за отнемане на лиценза на КТБ.

„БНБ ще обжалва в законовия 7-дневен срок решението на Софийския градски съд от 22 април 2015 г., с което съдът обяви Корпоративна търговска банка АД в несъстоятелност, в частта, в която съдът е определил за начална дата на неплатежоспособност 6 ноември 2014 г. – датата на вземане на решение от УС на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ“, гласи становището на банката.

Позицията на финансовата институция е, че „като начална дата на неплатежоспособност следва да бъде определена датата 30 септември 2014 г., когато КТБ е отчела отрицателен собствен капитал и отрицателна капиталова адекватност в своите финансови и надзорни отчети“.

„Както е известно, когато собственият капитал на банка е отрицателна величина, Управителният съвет на БНБ задължително отнема лиценза й, което е направил със своето решение от 6 ноември 2014 г. на база отчетите на банката към 30 септември 2014 г.“, аргументират се от централната банка.

От БНБ подчертават, че управителят на БНБ Иван Искров няма да се поддаде на каквито и да е опити за натиск и отклоняване на общественото внимание във връзка с излъчения вчера видеоклип в предаването „Господари на ефира” (който показва как двамата с Цветан Василев пеят прегърнати на караоке - бел. ред.)

„Никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ, не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на централната банка“, посочват от БНБ и допълват, че при всички свои решения Искров се е водил от върховенството на закона.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
forexar
преди 9 години
Странно защо няма статии за "независимостта на БНБ" при общите танци и песни на управителите на БНБ и КТБ документирани във видеото на господари на ефира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Rusko
преди 9 години
По закон трябва да се вземе датата, в която банката е отчела отрицателен капитал т.е. 30 септмеври 2014.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
s3
преди 9 години
Право думаш, едно е банкет, друго е банка. Подобни думи, но са различни неща. Да не ги бъркаме, едното няма общо с другото.Нерде Ямбол, нерде Стамбул.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
Repoman
преди 9 години
Добре е, че БНБ е казала че събития като банкети и запои не са повлияли и не нямат значение за последователната и принципната позиция на банката.Едно е банкте, друго е банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
data
преди 9 години
Никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ, не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на централната банкаНе е ли *** - Абсолютен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Несъстоятелност 30 септември .Но разпореждане със средства от банката не може да има след поставянето и под надзор и блокиране на изходните потоци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
87
преди 9 години
Правилно.Реално не е ясно какви са доводите на съда да обявява несъстяотелност само заради липсата на лиценз. Вярно че е лиценз на банка, но дори и без лиценз една банка или компания пак може да е добре финансово и да не е в несъстоятелност, пък било и да не осъществява дейност. Правилно се казва, че е важно кога е установено че банката/компанията е източена и няма капитал, това е важното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още