fallback

Калфин: Трябва да осъдим порочната практика „работа без договор”

Работата без трудов договор и осигуровки създава понякога фатални рискове, заяви вицепремиерът

12:58 | 28.04.15 г. 3

Обществото ни трябва да осъди порочната практика „работа без договор“. Това заяви по време на срещата на високо равнище по Рамката на ЕС за борба с недекларирания труд вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от социалното министерство.

Като посочи, че за България проблемът с недекларирания труд не е нов, той каза, че работата без трудов договор и осигуровки създава тежки, а понякога и фатални рискове. По думите му България ще търси най-добрите законодателни практики. „Но за да има наистина ефективно справяне с проблема, обществото ни също трябва да поиска решението му“, посочи Калфин. 

В българското законодателство недекларираната заетост обхваща различни аспекти на неправомерни трудови отношения - работа без трудов договор на непълнолетни лица, без предварително разрешение от Главната инспекция по труда, сключване на трудов договор на непълен работен ден при отработване на пълно работно време и незаконно полагане на извънреден труд, подчерта министърът.

В изказването си той посочи, че за ограничаване на сивата икономика контролните органи извършват съвместни проверки, за да се гарантира спазването на трудовото, осигурително и данъчно законодателство.

„Повишаването на регламентираните трудови взаимоотношения между страната ни и други държави, както от ЕС, така и извън него, е приоритет за правителството. Разработваме сътрудничества с отделни страни, както във връзка с регламентиране на трудовата мобилност, така и за повишаване на трудовите възможности, свързани с деклариране на временната заетост и разкриване на нови регулирани работни места“, каза той.

Калфин подчерта, че страната ни е в процес на договаряне на общи проекти със страните от Дунавския регион, свързани с борбата с недеклариранатата заетост.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
fallback