IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издръжката на живот за домакинство нараства до 2253 лв. към края на март

Над половината домакинства са с доход на лице до 360 лв., сочи анализ на КНСБ

13:07 | 30.04.15 г. 10
Издръжката на живот за домакинство нараства до 2253 лв. към края на март

2253 лева са необходимите средства за издръжка на живот за четиричленно домакинство в края на първото тримесечие на 2015 година или по 563,21 лв. на човек. Това показва наблюдението на потребителските цени и издръжката на живота на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ през март 2015 г., съобщиха от синдиката.

Сумата е минимумът, с който трябва да разполага домакинство от четирима души, за да се храни съобразно необходимите норми и да покрива задължителните си разходи за образование, здравеопазване и жилище.

Издръжката на живота е нараснала с 0,5% в сравнение с предходния тримесечен период. На годишна база се отчита задържане на същите нива, след като година и половина се наблюдава тенденция на устойчиво намаление.

Тримесечният темп на нарастване на издръжката на живота основно се дължи на поскъпването на хранителните стоки, обуславяно от сезонния характер на пресните зеленчуци и плодове, посочва се в анализа.

При нехранителните стоки продължава тенденцията да се отчита спад в средните нива както на тримесечна, така и на годишна база. Устойчивото намаление при тази група основно се дължи на международната динамика на цените на петрола от края на 2014 и началото на 2015 г. Ефектите от продължителния спад на цените на петрола се отразяват най-вече в транспортния сектор и логистиката, пише още в документа.

Друг важен показател е ограниченото потребление на домакинствата, трайно наложило се след 2007 г. През 2014 г. за едногодишен период се отчита нарастване на крайното потребление на домакинствата, но едва с 2%, след отчетен спад от 2,3% през 2013 г.

При хранителните стоки се отчита ръст спрямо предходното тримесечие с 0,5%, а на годишна база с 0,8%. През първото тримесечие на 2015 г. е регистрирано нарастване на цените на основни хранителни стоки - зеленчуци, плодове, хляб, месо.

Задържането на средните стойности на издръжката на живота основно се дължи на нехранителните стоки, като средно за групата се отчита намаление с 0,6%, а на годишна база с 0,9%. Нарастване на цените е регистрирано най-вече при облекло, обувки и лични принадлежности с – 4,1%; ·както и при транспорта и съобщенията с -1,5 на сто.

Годишният общ доход на лице от домакинството през 2014 година остава непроменен спрямо 2013 г. Средномесечният размер на общия доход на лице е 401 лв., което представлява около 71% от необходимите средства за издръжка на живота, констатира още анализът.

В номинално изражение най-силно са намалели източниците на доходи от извън работна заплата с 9,2%, от домашно стопанство 13,0%, обезщетения за безработни с 18,7%, от собственост с 25,0%, от продажба на имущество с 62,5%.

Домакинствата все по-малко разчитат на доходи от домашно стопанство. През 2014 г. едва 1,4% от общите доходи на семействата се е формирал от такива източници, при 1,6% през 2013 г. Все още обаче за голяма част от домакинствата, особено от селските райони, натуралните доходи имат решаващо значение за „връзване” на бюджета и осигурява прехраната вътре в домакинството, констатират експертите.

Повече от половината от домакинствата са с доход на лице до 360 лв., а той представлява около 64% от необходимите средства за издръжка на живот. Това означава, че тези домакинства са принудени да се самоограничават в разходите и да свиват потреблението, пише в анализа на Института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
http://***.budnaera.com/201501/152152340.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Вижда се, че населението на България трайно и с приблизително постоянни темпове намалява през последните 5 г. Нещо повече - данните на ЦРУ показват по-голямо намаляване на населението в страната за периода 2014 до 2013 - с 57 000 човека, в сравнение с предходните години. В последните 4 г. процентът на намаляване на населението се увеличава. През периода 2001-2011 г. сме намалели с 580 000 човека, т.е. с 58 000 на година. Процентът на намалението на населението през 2014-а е по-голям, отколкото през периода 2001-2011 г., защото населението е било повече.Казано с други думи българското население със същото неудържимо желание напуска страната си, както и преди. И бъдете сигурни, че не политиците емигрират. Бягат хората, на които им е писнало да бъдат крадени и подритвани, да живеят в държава, в която няма закони. Например над 68% от завършващите медицина напускат страната. С подобна емиграция България продължава да спонсорира развития Запад с много повече пари, отколкото получава.".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Едно време как е живеел един народ се определяло от това какъв е бил царят (кралят) и болярите (феодалите). Сега се определя от качеството на елита - финансов, икономически, интелектуален, политически и т.н.Цифрите за това, какво трябва и какво всъщност имат хората говори ясно и недвусмислено за нивото на нашия елит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
Държавен орган(НСИ) казва ,че за физическото оцеляване са нужни 287лв. а в същото време над 1 200 000 пенсионери взимат под тези пари и отделна тема е ,че 287лв. е нищо.От юридическа гледна точка в здравеопазването и пенсионната система става въпрос за нарушение на Конституцията и геноцид - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714Трябва референдуми за здравната ,пенсионна и данъчна системи тоест за основни политики на държавата след като се обясни всичко ''така ,че и баба ми да разбере'' е казал Айнщайн ,и съм записал основното за икономиката - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1574304312847797Референдум и за TTIP защото е нарушаване на международното право - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519За обща култура е хубаво да се знаят основните неща и защо шистовият газ е престъпление срещу човечеството - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Може и да е вярно, просто огромната част от населението живее в панелките на родителите си, без да инвестира и лев в жилищния фонд, което бавно и полека води до пълното му изхабяване и износване. Просто не се вижда, по-точно казано виждам го аз, но не и статистиката. Също така онова, което не вижда статистиката е, че хората не получават адекватни медицински или граждански (напр. полицейски и съдебни) услуги. В резултат на това хората заплащат с понижена продължителност и качество на живота. Това е цената на тази разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
ert
преди 9 години
Значи удръжката расте с 0.5% за тримесечие, скоро да чакаме и така жадуваната от ЕС инфлация от 2% годишно, нали?А че народа масово мизерства, е ясно. Проблемът е, че доходите масово са много под нивото на издръжката за което се говори, хората съответно раждат най-много по 1 дете на семейство, ако изобщо се задомят, разбира се. И така народа (стадото) се топи ли, топи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
emos
преди 9 години
Нещо не разбрах.Непрекъснато се тръби,че при нас инфлация няма а сега нарастване.С дефлация 0,5 нарастване а с инфлация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
SS-23
преди 9 години
Издръжката на живот за домакинство нараства до 2253 лв. към края на март---Това не е вярно ! Ако беше вярно - вече да сме измрели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Това ми звучи като подигравка с бедния народец. При средна заплата 700лв. и двама работещи доходът ще е 1400лв, ако не плащат данъци. Четиричленното семейство с две средни заплати е два пъти под посочените разходи за издръжка. Което ясно показва водената политика на геноцид на населението. Защото какво правим с четиричленни семейства с двама работещи на заплата по 400лв, примерно? Тук имаме над 3 пъти по-ниски доходи от необходимата издръжка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още