IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се Агенцията за обществени поръчки да мине към финансовото министерство

Предвижда се възложителите да могат да поставят изисквания и за фирмите на хора с увреждания

09:33 | 01.05.15 г.
Предлага се Агенцията за обществени поръчки да мине към финансовото министерство

Агенцията за обществени поръчки да мине към Министерството на финансите. Това се предлага с промени в Закона за обществените поръчки, които са публикувани за обществено обсъждане на портала за обществени консултации Strategy.bg. Становища могат да се изпращат до 14 май.

Предложението е свързано с оптимизиране процеса на изпълнение на Националната стратегия за развитие на сектора обществени поръчки в България за периода 2014 – 2020 г., посочва се в мотивите на вносителите.

Общият бюджетен процес и обществените поръчки са част от една цялостна политика, като поръчките са реалният инструмент, чрез който се разходват бюджетните средства. Общата отговорност за организирането и контрола върху бюджетния процес е вменена на Министерството на финансите, подчертава се в мотивите.

В момента Агенцията е структура към Министерството на икономиката. Тя осъществява предварителният контрол на процедурите, както и определя методологията за провеждането им.

Същевременно обаче последващият контрол на поръчките от страна на изпълнителната власт е възложен на Агенцията за държавна финансова инспекция, а когато поръчката е финансирана със средства от европейските фондове – и на Изпълнителна агенция “Одит на средствата от Европейския съюз”, които са към Министерството на финансите.

Според вносителите заради така разпределените отговорности няма гаранции, че методическите насоки срещат разбирането на органите за последващ контрол, нито че провеждането на предварителния и последващ контрол е базирано на общ подход и тълкуване. Затова и с предложението се цели “единство по оста методология - предварителен контрол - последващ контрол”, пише в обясненията към законопроекта.

В мотивите се посочва още и че единственият функциониращ Централизиран орган за обществени поръчки е позициониран в Министерството на финансите. Същевременно стратегията за развитие на сектора на обществените поръчки предвижда мерки в посока ускорено развитие на централизираното възлагане и поетапно въвеждане на пълна електронизация на възлагателния процес.

Централната електронна платформа за тръжните процедури се предвижда да се администрира и поддържа от Агенцията за обществени поръчки. Съществуващията централен орган пък е вече предприел действия по изграждане на електронна платформа за централизирано възлагане на обществени поръчки.

Със законопроекта се предлагат и корекции в разпоредбите при възлагането на запазените за предприятия на хора с увреждания обществени поръчки. Припомняме, че от средата на миналата година се даде възможност възложителите да възлагат обществени поръчки на фирми и кооперации на хора с увреждания при облекчени условия, включително и без критерии за подбор на предприятията. Това обаче доведе до бум в регистрирането на фирми на хора с увреждания и опити злоупотреби.

С промените се предлага възлагането на такива поръчки също да става с публична покана, като в процедурите ще могат да се включват и други участници, не само фирми на хора с увреждания. Възложителите се предвижда и да могат да поставят изисквания на фирмите, за да си гарантират, че евентуалният изпълнител ще има необходимия опит да изпълни задълженията си. Така ще се дава възможност на възложителите да изберат и друг изпълнител, а не специализирано предприятие, ако няма подходящи фирми на хора с увреждания, като няма да е необходимо да се губи време с обявяването на нова процедура.

Същевременно в момента тече и общественото обсъждане на новия Закон за обществените поръчки, с който се въвеждат най-новите европейски разпоредби в областта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още