fallback

Румен Гечев: Прогресивният данък стимулира икономическото развитие и заетостта

Скалата за облагане, която БСП предлага, е умерена и по-плавна в сравнение с други страни членки на ЕС, уверява народният представител

13:07 | 02.05.15 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Прогресивният данък има не само социален ефект, но стимулира икономическото развитие и заетостта. Това заяви в ефира на Нова ТВ депутатът от левицата и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев, цитиран от пресслужбата на партията.

Припомняме, че в навечерието на 1 май неговата партия предложи да се въведе прогресивното данъчно облагане на доходите на физически лица. Народният представител уверява, че става дума за „умерена скала“, която е по-плавна, отколкото при останалите страни в Европейския съюз (ЕС).

„Когато бе въведен плоският данък през 2007 г., икономическата обстановка в страната беше различна. Той не трябваше да бъде въвеждан по времето на тройната коалиция, в която участваха НДСВ, БСП и ДПС“, заяви Гечев.

Политикът отрече обвиненията за първомайски популизъм и даде пример с развити западноевропейски държави, които вече са въвели подобен тип облагане.

„Има връзка между прогресивния данък и развитието на една държава. Той има социален ефект и стимулира икономиката и заетостта”, добавя той.

Гечев уточни, че БСП предлага хората с минимален доход (който в момента е 360 лева) да бъдат облекчени и да бъдат освободени от плащане на данък.

„След това от минималната работна заплата до 1000 лв. ние предлагаме една първа стъпка от 10% данък. За сумата от 1 000 до 2 000 лв. - 17%, от 2 000 до 5 000 лева- 22%, от 5 000 до 10 000 лева - 25%, над 10 000 - 27%“, поясни депутатът. По думите му с прогресивната скала хората със заплати от 1 000 до 1 530 лева ще плащат по-малко, отколкото в момента. Според Гечев става дума за една „умерена скала“, която е по-плавна, отколкото при останалите страни в ЕС.

„Максималният данък е почти два пъти по-нисък от средния максимален данък за ЕС“, категоричен е той, „Управляващите търсят под вола теле. За мен е загадка защо колегите от ДПС не подкрепят прогресивния данък предвид техния електорат.“

По негово мнение прогресивното данъчно облагане няма отношение към сивата икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
fallback