fallback

"Булгаргаз" предлага ново намаление на цената на газа

Дружеството предвижда цената за третото тримесечие да бъде понижена с 6,61%

14:52 | 11.05.15 г. 5
Автор - снимка
Създател

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ за третото тримесечие на 2015 г. да бъде  намалена с 34,62 лв. за 1000 куб. метра. Намалението е с 6,61 процента в сравнение с прилаганата през второто тримесечие на годината цена, се посочва в съобщение на дружеството. 

Прогнозното намаление се дължи на очакваните по-ниски доставни цени на природния газ. Така според "Булгаргаз" цената от 1 юли 2015 г. би трябвало да е 489,10 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС. 

Цената на природния газ се определя от цените на алтернативните горива (петрол), макар и с 9-месечно закъснение, но друг фактор е и курсът на щатския долар към лева. 

Припомняме, че от 1 април енергийният регулатор отново по предложение на "Булгаргаз" намали цената на суровината с 13,17 процента, обяснявайки, че действително цената на петрола се е понижила съществено, но в същото време и стойността на долара се увеличава. От бизнеса пък настояваха за по-сериозно намаление – с 22,7%, позовавайки се именно на тенденциите на петролните пазари.

Според текстовете на Закона за енергетиката дружеството е длъжно месец преди подаване в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на заявлението за изменение на действащите цени за всяко тримесечие да го оповести в средствата за масова информация. Окончателното предложение за утвърждаване на цената на природния газ за третото тримесечие ще бъде внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране на 10 юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
fallback