IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Социалните партньори имат съгласие по базов пакет за пенсионната реформа

На този етап обаче синдикатите не отстъпват за възрастта за пенсиониране, а работодателите – за осигурителните вноски, призна министърът

19:04 | 13.05.15 г. 1
Калфин: Социалните партньори имат съгласие по базов пакет за пенсионната реформа

Социалните партньори се съгласиха с базов пакет за пенсионната реформа, коментира в ефира на БНТ Ивайло Калфин. Той допълни, че е доволен от разговорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество днес, постигнато е съгласие по повечето предложения, но призна, че все още има две мерки, по които има остри противоречия.

Синдикатите не отстъпват възрастта за пенсиониране да се повишава, а работодателските организации – срещу увеличаването на осигурителните вноски. По останалите общо 20 мерки има постигнато съгласие след почти шест месеца на експертно обсъждане и последвалата публична дискусия, обясни Калфин.

За него няма забавяне на представянето на предложението за пенсионна реформа спрямо предварителните разчети и пакетът с подготвените мерки ще бъде разгледан на заседанието на Министерския съвет през следващата седмица. 

Неговите очаквания са, че предложението за реформа ще бъде прието като приоритетно от депутатите и до лятната ваканция да бъде одобрено и от Народното събрание.

Ще продължи работата по отношение на инвалидните пенсии, определяне на минималната работна заплата и минималния осигурителен доход, поясни още социалният министър.

Той посочи, че по тези теми ще са необходими още консултации и анализ на чужд опит, за да не бъдат нарушени правата на хората, получаващи инвалидни пенсии. Разговорите ще отнемат месеци, смята Ивайло Калфин и допълни, че затова тези промени са извадени от пакета, разглеждан сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
"Той посочи, че по тези теми ще са необходими още консултации и анализ на чужд опит, за да не бъдат нарушени правата на хората, получаващи инвалидни пенсии."Ама разбира се, как иначе - а си барнал ромите, а си замина правителството хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още