fallback

Пропагандирането на драматичен спад в туризма вреди на бранша, заяви Ангелкова

Реалистично е спадът на руски туристи у нас да бъде компенсиран, смята министърът на туризма

10:27 | 15.05.15 г. 2

„Всяко пропагандиране за драматичен спад в туризма не само не е полезно, но вреди на бранша“, категорична бе министърът на туризма Николина Ангелкова по време на парламентарния контрол днес.

Тя призова депутатите да не спекулират с цифри и политическо говорене, защото това не е в полза на туризма и предстоящия сезон. Така тя отговори на упрек от депутати, че очакваните преки загуби за предстоящия сезон за хотелиерите са 160 милиона евро.

Относно възможни компенсации от ЕК за туристическия сезон министърът посочи, че става въпрос за недокументирани загуби.

В отговор на друг упрек - че министерството няма капацитет да управлява, Ангелкова каза, че откакто съществува Министерството на туризма, са проведени редица акции, които драстично се различават от тези в предходните години.

„Правим всичко възможно да редуцираме спада“, повтори Ангелкова. Тя напомни за облекчението на визовия режим, за 19-те изнесени визови центъра в Русия, за успешно протичащата рекламна кампания по четирите европейски телевизионни канала.

Министерството на туризма предприема всички мерки за гарантиране на ваканционния престой на всички граждани без оглед на националната им принадлежност. Още в началото на февруари бе договорено облекчаване на визи за Русия, Армения, Казахстан, Украйна, Грузия, подчерта министърът.

Ангелкова не очаква да се потвърдят първоначалните данни, които бяха афиширани, за спад на руските туристи. Данните на Министерството на туризма от вчера опровергават драстичния спад, заяви тя. И посочи, че първоначалните данни за спад на рускоговорящи туристи от 60 на сто се опровергават от статистиките на руски туристически сайтове. По думите на Ангелкова данните от руски сайтове са адекватни и може повече да се доверим на тях отколкото на данните от българските браншови организации, които към момента са 2013 на брой.

По думите на Ангелкова е реалистично спадът на руски туристи у нас да бъде компенсиран. Тя напомни, че в последните месеци министерството разгръща мащабна кампания с компенсиращ ефект. Тя цитира и данни на НСИ, според които страните от ЕС имат засилен интерес. Дори посочи, че заради туристите от Европа не само ще компенсираме спада, но ще реализираме и „известен ръст“. От Австрия например се очаква ръст от 15 на сто, от Литва и Латвия - над 40%, от Франция - 5%, Румъния и Великобритания ще запазят нивата си от миналата година, а германските туристи ще надминат 5% ръст в сравнение с миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
fallback