IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Закриването на диспансерите няма да подобри достъпа до медицински услуги

Синдикатите готвят протести, ако предложението не бъде оттеглено

17:07 | 15.05.15 г.
КНСБ: Закриването на диспансерите няма да подобри достъпа до медицински услуги

Федерацията на синдикатите в здравеопазването е против закриването на бившите диспансери - центровете за психично здраве, за кожно-венерически заболявания, комплексни онкологични центрове.

Предложението е част от проект на Закон за изменение и допълнение на закона за лечебните заведения на Министерството на здравеопазването.

Това предложение по никакъв начин няма да подобри дейността им и да доведе до по-достъпни и по-качествени медицински услуги на българските граждани, посочва се в позицията на федерацията, изпратена от КНСБ. Никъде не са посочени конкретни размери на намаление на административните разходи, очакван икономически ефект, допълва се в становището.

Бившите диспансери повече от 50 години са доказали необходимостта от съществуването си и предоставят качествени медицински услуги, категорични са от федерацията.

От там настояват Министерството на здравеопазването да изтегли предложените промени в Закона за лечебните заведения и призовават териториалните координационни на федерацията съвети да окажат съдействие при организиране на протестни действия от работещите в лечебните заведения.

Идеята на здравния министър е да обедини диспансерите с многопрофилните болници. По думите му така пациентите ще имат възможност да получават комплексна услуга.

По-рано днес пред депутатите в парламента Петър Москов каза, че тази идея е в полза на пациентите, а дали ръководството на отделна клиника или болница не е съгласно с това, за него няма водещо значение. "Тезата, че трябва да престанем да финансираме отделни структури, а трябва да финансираме комплексни лечебни заведения е нещо, от което няма да се откажа", посочи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още