IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЯР не вижда основание да не удължи живота на V блок в АЕЦ "Козлодуй"

По време на годишния ремонт на блока са били извършени редица дейности по плана за рехабилитацията му

09:01 | 19.05.15 г.
АЯР не вижда основание да не удължи живота на V блок в АЕЦ "Козлодуй"

На този етап няма причина Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) да не издаде лиценз за удължаване на срока на работа на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй”, коментира пред  БНР зам.-председателят на ядрения регулатор Борислав Станимиров.

Припомняме, че вчера (18 май) приключи годишният планов ремонт на блока. Станимиров посочи, че при него са извършени редица дейности, които са предвидени в програмата за удължаване на срока на експлоатацията на блока.

„Това беше много важно обстоятелство за нас като регулатор от гледна точка на лицензионния процес”, коментира още Станимиров.

Според него дейностите за удължаване на срока за експлоатация на блока се движат по график и в края на 2017 г. АЯР ще може да издаде лиценз за работа в продължение на още 10 години. Припомняме, че срокът за експлоатация на пети блок е до ноември 2017 година, а за шести - до 2019 година.

В началото на годината от Агенцията отчетоха, че забавянето на дейностите по удължаване на живота на двата блока вече е преодоляно. Очакванията са в края на 2016 г. АЕЦ „Козлодуй” да финализира планираните дейности и да подаде документите за лицензирането на пети блок.

Експертите обясниха, че по нормативната уредба издаваните лицензи са за 10 години, а на базата на направените действия по рехабилитация на блоковете собственикът (АЕЦ „Козлодуй”) може да иска нови удължавания на лицензите за работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още