IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови правила в ЕС улесняват проследяването на парични преводи

Изготвянето на национални регистри за действителните собственици на фирми предвижда още Директивата за прането на пари

14:38 | 21.05.15 г.
Нови правила в ЕС улесняват проследяването на парични преводи

Европейските депутати одобриха нови правила, които ще направят по-лесно проследяването на парични преводи. Текстовете са част от новата Директива срещу прането на пари, пишат от пресцентъра на Европейския парламент.

Целта на промените в законодателството са да се подобри борбата с прането на пари, данъчните измами и финансирането на тероризма.

Държавите членки ще имат две години да транспонират директивата срещу прането на пари в националното си законодателство. Регламентът за паричните преводи следва да бъде приложен пряко във всички страни членки 20 дни след публикацията му в Официалния вестник на ЕС.

Банките, одиторите, адвокатите, агентите на недвижими имоти и казината да бъдат по-бдителни за съмнителни транзакции, извършвани от техните клиенти, задължава новата правна норма.

Действителните собственици на фирми, юридически лица и тръстове трябва да фигурират в централни регистри на страните членки, предвиждат още текстовете. Под „действителен собственик“ в директивата се разбира този, който всъщност притежава и контролира компанията и нейните дейности и в крайна сметка разрешава сделки, независимо дали собствеността се управлява директно или чрез упълномощено лице.

Достъп до регистъра ще имат компетентните органи и техните отдели за финансово разузнаване, както и граждани, които могат да докажат „законен интерес“ за предполагаемо пране на пари и финансиране на тероризма и за предшестващи престъпления като корупция и данъчни измами.

Специални мерки за политически значими личности

Текстът предвижда специални правила за информацията, отнасяща се до политически значими личности, т.е. хора, изложени на по-висок риск от корупция, заради заеманите от тях политически позиции. Това включва президенти, членове на правителството, върховни съдии, депутати, както и членовете на техните семейства.

Когато налице са такива високо рискови бизнес отношения с подобни лица, трябва да се предприемат допълнителни мерки, като например да се установи източникът на богатството и на средствата, се посочва в директивата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още