fallback

Регулирането на разходите на НЗОК е неминуемо, смята бивш шеф на "Пирогов"

Ако има листи на чакащи, трябва да има и подсигурен ресурс за отложеното им лечение, каза Спас Спасков

11:21 | 05.06.15 г. 1

Отлагането на неспешни медицински случаи и формирането на листи на чакащи не е нова стъпка, която сега екипът на Петър Москов предлага. Това се правеше от болниците още в края на 90-те години, посочи в интервю за телевизия Bulgaria On Air Спас Спасков, бивш директор на “Пирогов”.

Пътят на регулиране на средствата, налични в Здравната каса, е неминуем, коментира той. И посочи, че за ограничаване на плащанията от Касата поради липса на ресурс има различни варианти. Такъв например е рязко намаляване на цените на клиничните пътеки, както вече беше коментирано. Идеята е да се регулират плащанията по част от тях. Тоест това означава да има възможност да се отлага лечението на някои пациенти, каза Спасков.

Той обясни, че това се е правело от болниците в края на 90-те години, като в списък на чакащите са се записвали тези, които се нуждаят от планови операции за периода, когато има средства. Сега тази стъпка се прави на национално равнище, а не на ниво болница, поясни Спасков. Той предупреди, че мярката обаче ще бъде полезна само ако в следващ период ще има средства, с които да може да се поеме буферът и нормалният поток от пациенти. Този механизъм е удобен за Здравната каса като платец и е много неудобен за лекари и болници, защото те ще планират трудно приходите си.

Юлиан Йорданов, заместник-председател на Българския лекарски съюз, изрази опасения, че основният пакет не може да бъде покрит от касата, но листите на чакащите са нещо, което го има в Европа.

Йорданов отбеляза, че приходите в НЗОК не са достатъчни и напомни, че ако държавата стане коректен платец и започне да осигурява деветте групи хора, за които има ангажимент, на пълна осигуровка, а не на половин, както е сега, в системата ще влязат допълнително около 700 милиона лева, което коренно ще промени картината в сектора.

По разход за здраве на човек от населението ние сме на последно място в ЕС, напомни той – у нас се падат по 480 лева, докато в европейска държава сумата е около 10-12 хиляди евро.

Спас Спасков също потвърди, че средствата са 15-20 пъти по-малко на човек от населението отколкото в Западна Европа. Мерките, които сега се предприемат от Министерството на здравеопазването, са в посока да се изравнят обещанията на Касата с възможностите.

Още видео материали вижте в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
fallback