IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново се заговори за "данък здраве"

Ако вноската стане данък, ще се подобри събираемостта и ще се увеличат средствата за здравеопазване, каза Емил Райнов

14:57 | 05.06.15 г. 2
Отново се заговори за "данък здраве"

Здравноосигурителната вноска да бъде приравнена на данък и да не остава като вноска, която е несъбираема. Това е едно от предложенията на експертна група, оповестено по време на дискусията "Каква да е новата политика в здравеопазването?", организирано от фондацията "Фридрих Еберт" и Института за социална интеграция.

Трябва да има законово разписани гаранции, че събираните пари от здравни вноски ще бъдат използвани само за здраве, каза д-р Емил Райнов, депутат от БСП-Лява България и заместник-председател на комисията по здравеопазване в НС, който представи предложенията на експертната група, съобщи БТА.

„Ако вноската стане данък, тогава ще се премахне разделението между осигурени и неосигурени, ще се подобри събираемостта и ще се увеличат средствата за здраве“, посочи той. По думите му така ще се освободи и голяма част от административния капацитет на Националната агенция за приходите, която сега събира осигуровките.

Идеята не се лансира за първи път. През 2012 година управителят на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков предложи да се плаща „данък здраве“ вместо осигуровки. Той предложи неплатените осигурителни вноски за здраве да трупат лихви и данъчните служби да изискват издължаването им по законов ред.

Експертната група предложи още държавата да плаща пълния размер на здравноосигурителната вноска за групите граждани, осигурявани от нея – идея, която е защитавана и от Българския лекарски съюз.

За осигуряване на равен достъп на гражданите до медицинска помощ, за възстановяване на доверието между лекари и пациенти, стимулиране на медиците с добри условия на труд и с високо заплащане, настояват още от Института.

Райнов напомни, че личните разходи за здравеопазване в България достигат до 48 на сто, докато този процент в европейските страни е не повече от 20. Той отбеляза, че всяка година 4 на сто от населението в България обеднява заради допълнителни плащания за здраве.

По-рано днес пред Българско националното радио д-р Райнов каза, че се надява да се предложат разумни решения и разумни стъпки в здравеопазването. По думите му това, което в момента се предлага от министър Москов, „нито е разумно, нито решава проблемите“.

Според него трябва да стане ясно какъв е профилът на неосигурените у нас. Той посочи, че те са близо 1,5 милиона души, но сред тях има отчетливо се забелязва групата на хората, които работят и взимат добри заплати, но са демотивирани да плащат здравни вноски. Липсва цялостната визия за здравеопазването в следващите години. Това е водещото, категоричен бе д-р Райнов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Предложението за сливане на болниците е добро защото така се спира източването на касата А колкото до ''данък здраве'' проблема е юридически защото Конституционният съд може да върне закона за криминализиране на неплащането на осигуровки От 2015год. неплащането се криминализира и трябва да се криминализира неиздаването на кас.бележка 100% соц.солидарност в здравеопазването е любов към ближните и Бога част от християнството и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714 ВАС потвърди ,че се нарушава Конституцията - http://clubz.bg/19778-udar_pod_krysta_vas_otmeni_limitite_v_bolnicite_obnovena
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
динамо
преди 8 години
Не ни лъжете! И като данък да се направи пак докторите ще искат допълнително пари. Да не би всички доктори със създаден авторитет в обществото ,които сега взимат по 50,100 лв. за преглед да спрат тогава да го правят. Истината е в доброволните здравни фондове. Те знаят как да контролират средствата на входа и на изхода на болниците. И за това лекърското лоби не ги иска, защото ще спрат кражбите и източването на здравната каса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още