IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Линеен ускорител ще работи от есента в болница „Св. Иван Рилски“

Апаратурата слага край на тъжния керван от българи, които търсят онкохирургия в чужбина, заяви Петър Москов

15:06 | 08.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Ще сложим край на тъжния керван от българи, които търсят онкохирургия в чужбина. Това заяви здравният министър Петър Москов, след като подписа заедно с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова договор за закупуване и инсталиране на уникален за България и региона линеен ускорител за МБАЛ "Св. Иван Рилски". 

Финансирането на апаратурата е чрез финансовия инструмент "Джесика" по ОП "Регионално развитие 2007-2013"  в размер на 12 млн. лева.

Само в Турция над 100 са българските пациенти, които минават за месец. Още много получават помощ в останалите европейски страни, посочи Петър Москов, цитиран от пресцентъра на министерството.

Линейния ускорител е уникален за България и региона, посочва се в съобщението. Той ще даде възможност на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ да стане референтен център за обучение на специалисти за работа с подобен модел високотехнологични апарати за Югоизточна Европа.

Апаратурата, която ще заработи през есента, дава възможност за много повече от стандартното лъчелечение – тя осигурява всички методи за конвенционална лъчетерапия, а освен това -  и за стереотаксична лъчева хирургия, както на статични, така и на подвижни цели.

Съчетаването на двете технологии е уникалното за този ускорител и определя световните стандарти за лъчелечение.

Капацитетът на апаратурата позволява лечение до над 50 – 60 пациента на работен ден, в зависимост от вида на планираните лечебни процедури.

В допълнение към конфигурацията по договора ще бъде предоставено безплатно разширение на софтуера за лъчева хирургия, което ще даде възможност на лекарите да извършват хирургични лъчеви интервенции не само на глава, но и на цяло тяло, което значително ще разшири обема на пациентите, които могат да се възползват от уникалната технология.

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова заяви, че с този договор на практика правителството покрива поставената цел да снабди с високотехнологично оборудване един от най-важните сектори в здравеопазването. Тя информира, че за следващата година си поставят за цел да покрият нуждите в Спешната помощ.

Според Москов това означава 600 нови линейки, 59 от които са вече на разположение в спешните центрове, освен това - пълно преоборудване  и създаване на нова и адекватна инфраструктура във всички спешни приемни в страната, а там, където е необходимо, в отдалечените райони ще бъдат предвидени легла за стационар. За следващия програмен период министър Павлова подчерта, че всички държавни болници от 39-те големи града в страната при необходимост, ще могат да кандидатстват за финансиране за оборудване.

Държавата и НЗОК са гарантирали финансирането на всеки един онкомедикамент, каза още министър Москов в отговор на въпрос за липсата на някои онколекарства в аптеките. Проблемът се появява заради паралелната търговия, каза той. Когато се отнася до криминална продажба, решението е тежък контрол, обяви министърът. Проблеми обаче създава и възможността за легален износ.

"В момента заедно с индустрията договаряме алгоритми за проследяване на всички преминали границата и влезли в страната количества медикаменти и възможността през ИАЛ, при сигнализиране за недостатъчна наличност в страната, да бъде спиран временно износът", посочи Москов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още