fallback

Предлагат закриване на дирекция "Двустранни отношения" в МВнР

Новият Устройствен правилник няма да окаже пряко или косвено значение върху държавния бюджет

10:48 | 09.06.15 г.

Закриване на генералната дирекция „Двустранни отношения“ във външно министерство е предвидено в проекта за нов устройствен правилник на Министерството. Предложението е изготвено от външния министър Даниел Митов и е публикувано за обсъждане на страницата на Портала за обществени консултации.

Причината тази дирекция да бъде закрита е „засилване на европейската призма на двустранни отношения със страните извън ЕС“, заявява Митов в своя доклад с мотивите за промените. За развитието на отношенията с трети страни ще отговаря генерален директор.

Ако проектът бъде одобрен в МВнР ще има три генерални дирекции - „Политически въпроси“, „Европейски въпроси“ и „Глобални въпроси“.

Предложението съдържа и създаването на нова дирекция в Министерството - „Информационни технологии и електронно управление“. Една от задачите й е да планира, организира и осигурява дейностите по предоставяне на публични електронни услуги.

Част от Устройствения правилник е и приложение за допълнително заплащане за членовете на политическия кабинет, съветниците и експертите за дипломатически ранг, владеене на чужди езици и за работа с класифицирана информация. Според разчетите за работата с класифицирана информация служителите на външно министерство получават между 40 лева и 120 лева месечно възнаграждение.

Владеенето на чужд език също се възнаграждава с между 60 лева и 120 лева в зависимост от това колко редки са езиците, които владее служителят. Най-голямото месечно възнаграждение е предвидено за хората, които владеят арабски, китайски, японски, санскрит и други по-редки езици.

Предложеният проект на постановление няма да окаже пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет и не съдържа разпоредби, транспониращи актове на Европейския съюз, се казва още в становището на Даниел Митов по предложения нов правилник.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
fallback