IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преработката на дървесина ще се контролира с видеонаблюдение от 2016 г.*

Камионите в горите ще са с GPS, но от 2017 г., решиха депутатите с промени в Закона за горите

15:21 | 10.06.15 г.
<p>
	Въведените скоро пластини с уникален идентификационен номер за маркиране на дървесина. <em>Снимка: МЗХ</em></p>

Въведените скоро пластини с уникален идентификационен номер за маркиране на дървесина. Снимка: МЗХ

Преработката на дървесина ще се контролира с видеонаблюдение от 2016 г., а добивът през нощта се забранява. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за горите. С тях се очаква да бъдат въведени строги правила за дърводобива, които да заменят действащия в момента мораториум върху износа на дървесина.

Заради забраната за добив през нощта БСП и ДПС поискаха да се уточни часовата граница на забраната. Шефът на земеделската комисия в парламента Румен Христов  им отвърна, че всеки може да провери в интернет кога изгрява и залязва слънцето. Въпреки това, за успокоение на опозицията, той даде идеята БАН да уточни кога точно е тъмната част на денонощието.

С новите текстове се предвижда всички камиони, които влизат в гората и превозват дървесина, да си поставят GPS. Тази мярка обаче ще влезе в сила от 2017 година. Това накара опозицията да заподозре, че някой иска да отложи въвеждането на контрол с две години.

От 2016 година пък се предвижда да бъдат инсталирани камери и да се въведе видеонаблюдение във всички обекти, в които постъпва и се преработва дървесина. С промените се въвежда задължително планиране на всички горски територии, с изключение на тези, които са предоставени за националната сигурност и на отбраната.
Въвежда се и максимална разрешена възраст за възобновителните сечи. Отпада и възможността за провеждане на санитарно прочистване. Нормативна уредба ще прецизира санитарните сечи като санитарни и принудителни, става ясно още от приетите от депутатите текстове.

Междувременно министърът на земеделието Десислава Танева издаде нова заповед, с която от днешна дата се забранява износът на  необработен дървен материал. В документа изрично се уточнява, че забраната важи до влизането в сила на промените в Закона за горите.

*Новината е допълнена в 16.56 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още