IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

21 митничари от Свиленград са уволнени след схемата за контрабанда на цигари

Разплащанията на граничния пункт "Капитан Андреево" вече са само по електронен път, каза Владислав Горанов

13:12 | 12.06.15 г.
21 митничари от Свиленград са уволнени след схемата за контрабанда на цигари

След разкритата от Министерството на вътрешните работи и Прокуратурата схема за контрабанда на цигари на Гранично контролно-пропускателния пункт "Капитан Андреево", при която бяха арестувани 13 митничари, са уволнени 21 служители от митницата в Свиленград. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос на депутата Емил Димитров в рамките на парламентарния контрол.

В бъдеще периодично ще се извършва ротация на служителите на отделните смени, уточни Горанов.

В края на март митничари бяха арестувани по подозрение в покровителстване на контрабанден канал за цигари от Турция, чрез който са внасяни нелегално папироси без бандерол у нас.

Акцията бе оповестена в Пловдив от главният секретар на МВР Георги Костов, който заяви, че са предотвратени щети в размер на 16 милиона лева за държавния бюджет.

За подобряване на контрола по внос и износ на акцизни стоки, осъществявани от товарни автомобили, са монтирани бариери, светофари и видеокамери на граничните пунктове за разчитане на регистрационните номера на автомобилите.

От началото на май вече има кантари за измерване на общата маса на автомобилите, като данните се разчитат автоматично в митническата информационна система, допълни министърът.

Той подчерта, че е премахната и възможността за разплащания в брой на ГКПП "Капитан Андреево", като вече се приемат само разплащания с карти, което се очаква да намали допълнително корупцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още