fallback

Протестиращите полицаи поискаха оставката на вътрешния министър

За социалния министър Ивайло Калфин протестът на служителите на реда не е политически

16:22 | 13.06.15 г. 8

Със скандирания „Оставка” протестиращите полицаи поискаха отстраняването на вътрешния министър Румяна Бъчварова, главния комисар на МВР Николай Николов и на зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов, предаде Агенция "Фокус". 

Стотици полицаи, пожарникари и служители на затворите излязоха за втори пореден ден на протест срещу готвената от кабинета пенсионна реформа. Протестиращите се събраха пред сградата на МВР в центъра на столицата, а по-късно планират да проведат шествие към Народното събрание.

Пред събралото се множество организаторите от Синдикалната федерация на служителите в МВР изтъкнаха, че по последни данни от заседания на Министерския съвет 4, 1 млн. лева  са отделени за сектор „Сигурност”, а за частна трибуна на футболен отбор са дадени 5 млн. лева.

Протестите на служителите на реда започнаха вчера, след като преговорите между синдикатите и ръководството на МВР не постигнаха успех. Още преди това вътрешният министър Румяна Бъчварова и социалният министър Ивайло Калфин обявиха, че няма да се откажат от въвеждане на пенсионната възраст от 55 години в сектора.

Бъчварова заподозря, че някой стои зад протеста и така атакува новото ръководство на полицията. Днес министър Калфин се разграничи от това твърдение и обяви, че не приема протеста за политически.

 "Исканията, които се поставят са напълно синдикални. Разбирам ги, но очаквам разбиране да намерим пресечни точки, както със синдикатите и работодателите", заяви Калфин

Утре униформените се канят да протестират чрез разпъването на символичен палатков лагер пред сградата на парламента.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:37 | 10.09.22 г.
fallback