IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сроковете за издаване на синя карта за чужденци ще се съкратят

Промяната ще се обсъжда през тази седмица

12:22 | 15.06.15 г.
Сроковете за издаване на синя карта за чужденци ще се съкратят

Обмисля се съкращаване на сроковете за издаване на „синя карта“ за работа на чужденци в България. Идеята е това да става за два месеца, а не както досега - за шест. Това каза пред журналисти вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева след участието си в аутсорсинг конференция "Как да запазим глобалната лидерска позиция и да развием потенциала на България", съобщи БТА.

Т. нар. „синя карта“ допуска висококвалифицирани специалисти от трети страни до пазара на труда у нас.

По време на форума Кунева информира, че тази седмица Националният икономически съвет ще обсъжда промяна в Закона за чужденците, с която сроковете за издаването на „синя карта“ драстично да се съкратят. Предвижда се и увеличаване на продължителността й от една до три години, а подаването на документи да е на едно гише в Министерството на икономиката.

Вицепремиерът цитира данни, според които аутсорсинг секторът е генерирал близо 3 на сто от БВП за 2014 г. и има потенциал процентът да бъде удвоен в близките две до три години. Средният ръст на заетите в сектора през 2014 г. спрямо 2013 г. е над 25 на сто.

При 20,2 на сто младежка безработица в страната секторът предлага възможност за развитие на висококвалифицирани млади хора, като средните нива на заплати са значително над средната за страната заплата, отбеляза вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още