fallback

Заради неиздадена наредба не се изплащат помощи за децата извън детските градини

Омбудсманът напомни на финансовия министър, че трябва да подготви подзаконовите текстове

14:19 | 16.06.15 г.

Заради неиздадена от Министерството на финансите наредба по Закона за семейни помощи за деца не се прилага текст от закона, влязъл в сила през 2009 г., който предвижда изплащането на месечна помощ от 100 лв. за семейства, чиито деца не могат да бъдат настанени в общински детски градини, напомня омбудсманът Константин Пенчев.

Той е изпратил препоръка до министъра на финансите да изпълни задълженията си във връзка с разпоредбите от Закона за семейни помощи за деца.

Текстът предвижда, че семейства, чиито деца на възраст от 3 до 6 години не могат да бъдат настанени в общински детски градини, имат право на месечна помощ от 100 лв.

„За съжаление, независимо че разпоредбата е в сила от 01.04.2009 г., такава помощ все още не се изплаща. Една от причините за това е, че предвидената в закона наредба за реда за получаване и изразходване на помощите все още не е издадена от министъра на финансите”, посочва Константин Пенчев.

Омбудсманът пише, че отчита усилията, полагани от органите за местно самоуправление за решаване на проблема с недостига на места в детските заведения в големите градове, както и че предоставяната услуга за децата до 5-годишна възраст няма задължителен характер. Постъпването на нови оплаквания в институцията на омбудсмана обаче показва, че въпреки полаганите усилия проблемът с недостига на места в субсидираните от бюджета детски заведения не е преодолян.

Според родителите единственият вариант е настаняването на децата им в детски заведения – частна собственост, но необходимата за това сума е непосилна за тях.

Според Конвенцията на ООН за правата на детето държавите – страни по този документ трябва да предприемат подходящи мерки, за да осигурят на децата на работещите родители правото да ползват услугите за деца и детските заведения, които са създадени за тяхното отглеждане, допълва Константин Пенчев.

В позиция от МФ уточниха, че разпоредбата от Закона за семейните помощи е била в сила само за бюджетната 2009 година. От ведомството посочват, че въпросният чл. 10б влиза в сила от 01.04.2009 г., ако са изпълнени условията на §102 от ЗДБРБ за 2009 г., който регламентира следното: „(1) Министерският съвет след 31 март 2009 г. може да одобри допълнителни бюджетни кредити по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за реализиране изпълнението на § 100, т. 7, при условие че: 1. очакваният годишен размер на положителното салдо по  консолидираната фискална програма  превишава 3 на сто от прогнозата  за годишния брутен вътрешен  продукт; 2. не се влошава утвърденото  с чл. 1, ал. 3 бюджетно салдо по републиканския бюджет.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
fallback