IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Година след наводненията в Добрич и "Аспарухово" още се работи по експертизи

Специалистите още не са готови с всички изчисления, продължават разпитите на свидетели

11:42 | 19.06.15 г.
Година след наводненията в Добрич и "Аспарухово" още се работи по експертизи

Една година след наводненията в Добрич и варненския квартал "Аспарухово", които взеха човешки жертви и причиниха щети за милиони левове, оше се работи по експертизите, които трябва да изяснят обстоятелствата около бедствията.

Изготвена е хидротехническата експертиза по досъдебното производство за наводнението в Добрич на 19 срещу 20 юни миналата година, съобщи наблюдаващият прокурор по делото Радослав Бухчев, цитиран от БТА.

По думите на прокурора в експертизата за Добрич, която е назначена, за да бъдат изяснени причините за бедствието, са събрани данни за падналите количества валежи и за водосбора в района - от колко квадратни километра е била прииждащата вода. 

Продължават разпитите на свидетели. Вече са дали обяснение за случилото се повече от 25 души, между които и общински служители. Според наблюдаващия прокурор разследването ще продължи поне още три-четири месеца.

Основание за образуване на досъдебното производство е смъртта на 62-годишния Сюлейман Ефраим, който загина в наводнения си дом в Добрич.

При поройния дъжд над Добрич се изсипаха повече от 100 литра на квадратен метър и бе обявено бедствено положение.

За „Аспарухово“ пък от декември миналата година е назначена комплексна експертиза, която включва въпроси от областта на геологията, климатологията, хидрологията, екологията, архитектурата, строителството и ред други изследвания. Всички тези изключително сложни изчисления все още не са готови, съобщи bTV.

В нощта на 19 срещу 20 юни миналата година в резултат на поройните дъждове се образуваха кални потопи, които пометоха всичко по пътя си във варненския квартал „Аспарухово”. 13 души загинаха, сред които и деца.

Причина за трагедията беше и безогледната сеч, презастрояването без спазване на необходимите правила и лошата инфраструктура, която не отговаря на изискванията. Още тогава, след като беше отменено бедственото положение, екипи геодезисти огледаха района и направиха своите препоръки. След бедствието хиляди жители на квартала бяха изведени от домовете им, къщи и магазини бяха съборени, на мнозина бе предложено да живеят във фургони.

В квартала днес организират литийно шествие от храма до една от залетите улици, после ще бъде отслужена служба и ще бъде даден курбан за здраве. Основните проблеми на хората в квартала остават свлачищата и двете дерета, които трябва да се претрасират – вероятно пари за това ще има към края на годината.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още