IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд в България с 6,9% ръст през първото тримесечие

Темпът на нарастване изпреварва средния ЕС от 2,5%

11:49 | 19.06.15 г.
Разходите за труд в България с 6,9% ръст през първото тримесечие

Общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица през първото тримесечие на 2015 г.  нарастват с 6,9% на годишна база, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Увеличението в индустрията е с 5,6%, в услугите - с 8,6%, а в строителството - със 7,1%.

Темпът на нарастване се увеличава спрямо предходното трето тримесечие (3,1%).

Средните разходи за труд на час в еврозоната са се повишили с 2,2% през първото тримесечие на годишна база, а в целия ЕС - с 2,5%. През четвъртото тримесечие на 2014 г. ръстът на разходите за труд е бил 1,2% за еврозоната и 1,5% за ЕС.

По икономически дейности през първите три месеца на тази година най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в „Административни и спомагателни дейности” - 15,2%, „Професионални дейности и научни изследвания” - 12,1%, и „Култура, спорт и развлечения” - 10,1%.

Намаление на общите разходи за труд е регистрирано в „Добивна промишленост” - с 0,1%.

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждение за един отработен час през първото тримесечие се увеличават със 7,3% спрямо първото тримесечие на 2014 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 5,0%.

България е сред лидерите по отношение на нарастването на разходите за труд в Европейския съюз (ЕС) за първото тримесечие на 2015 г. в сравнение със същия период на миналата година, отчитайки ръст от 6,9%, отчита и Евростат. За същия период преди България са единствено Латвия (+7,3%) и Румъния (+7,1%).

Статистиката сочи още, че преди една година ръстът на разходите за труд в България е бил 3,2% на годишна база и 2,8% през последното тримесечие на 2014 г.

* Индексът на разходите за труд е краткосрочен икономически показател, имащ за цел да отразява тримесечното изменение на разходите на работодателите за един отработен час от наетите лица по трудово или служебно правоотношение. За изчисляването му се използват данни от тримесечното извадково Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още