fallback

Мартин Димитров: Искров трябваше да подаде оставка веднага

Не може в мандата на шеф на БНБ да се случи такова бедствие като КТБ и да кажеш, че не носиш отговорност, коментира депутатът

22:27 | 23.06.15 г. 2

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров трябваше да поддаде оставка веднага след казуса Корпоративна търговска банка (КТБ). Това коментира депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в предаването Денят Он Ер на телевизия Bulgaria on Air.

"Защото не може в мандата на шеф на БНБ да се случи такова бедствие като КТБ и да кажеш, че не носиш отговорност. Вече нямаш тази легитимност - нито пред хората, нито пред търговските банки, и да си вършиш работата като преди това", коментира Димитров.

Депутатът изрази надежда с оставката на управителя на БНБ да си отидат проблемите и Централната банка да си възвърне авторитета.

"За да се реши какво точно трябва да се промени, е нужна точна диагноза на случилото се. За да я имаме тази диагноза, спомняте си по моя настояване и с подкрепата на колегите от повечето парламентарни групи, гласувахме одит на Сметната палата, който да бъде направен на БНБ и специално на банковия надзор. Този одит трябва да бъде готов август-септември. Този одит ще даде ясна представа къде са пукнатините и законодателните дупки, които трябва да се запушат", посочи Мартин Димитров и подчерта, че със сигурност ще са нужни законодателни промени.

Този, който ще оглави БНБ, трябва да бъде с огромен опит в областта, категоричен е Димитров. Според него бъдещият гуверньор трябва да бъде готов бързо да влезе в своите правомощия и да не допуска компромиси и политически "пазарлъци".

Вижте във видеото разговора с Мартин Димитров

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
fallback