IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ свали технологичните разходи с 5 пункта за 10 години

От години електроразпределителните дружества спорят с енергийния регулатор за размера на технологичните разходи

10:28 | 29.06.15 г.
ЧЕЗ свали технологичните разходи с 5 пункта за 10 години

ЧЕЗ България е свалила технологичните разходи с 5,5 процентни пункта за 10 години, съобщиха от компанията. По този начин компанията е спестила 200 млн. лева. Към края на 2014 година технологичните разходи на ЧЕЗ България са 11,59%.

От компанията се позовават на анализ на Техническия университет, според който средното ниво на технологичните разходи на електроразпределителните разходи в България е 11,75 на сто.

От години електроразпределителните дружества спорят с енергийния регулатор относно определянето на технологичните разходи.

Комисията за енергийно и водно регулиране се позовава на доклад, който обаче не е публичен, и признава по-ниски нива на технологичните разходи, тоест количеството електроенергия, което се губи по мрежата при транспортиране и при преминаването през трафопостовете.

КЕВР признава 8% технологични разходи за ЧЕЗ България и за EVN България, като за второто дружество, според техните разчети, реалните технологични разходи са към 10,6%. За Енерго Про признатите технологични разходи са 9%. Дружеството съобщава за реални разходи от почти 14%. Те са по-високи спрямо другите две компании заради по-ниската концентрация на мрежата – регионът, който обслужва, е по-рядко населен.

От ЧЕЗ България посочват още, че продължават да работят за намаляването на технологичните разходи, а това реално става чрез обновяване на мрежата. За 10 години компанията е инвестирала за тази цел към 862 млн. лева. Извършен е ремонт на 14 хил. трафопоста и са изградени повече от 2 хил. нови.

Общо от 2005 година насам ЧЕЗ са инвестирали 2,4 млрд. лева в България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още