fallback

Инспектори проверяват за нерегламентиран труд по морските курорти

Неспазване на работното време и нередности при заплащането са най-честите нарушения за 2014 г., констатира ГИТ

12:41 | 02.07.15 г.

Главна инспекция по труда започва през юли традиционната кампания за контрол по спазването на трудовото законодателство по морските курорти. Кампанията ще продължи до началото на септември, съобщават от Инспекцията.

В област Бургас, където увеличението на наетите през сезона е най-голямо – с над 43 000, ще бъдат командировани инспектори от други области в страната. Във Варна, където сезонната заетост увеличава наетите с около 15 000, и в Добрич, където ръстът им е с 5000, ще се разчита най-вече на оптимизиране на контролната дейност чрез наличния ресурс.

Проверките ще акцентират върху спазване на разпоредбите, свързани с трудовите правоотношения - по възникването им, работното време, почивките, заплащането на труда. С тяхното неспазване са свързани и най-честите нарушения в хотелиерството, ресторантьорството и търговията, които основно осигуряват работни места за сезонната заетост по морето.

По време на кампанията през лятото на 2014 г. по морските курорти са направени 1705 проверки в 1619 предприятия с 33 401 наети. Без трудов договор са работили 107 човека. Нарушенията по работното време са 801. Установените нарушения по заплащането на труда са 329. Най-често не се заплаща положен нощен труд, както и по-високи надници за работа в почивни дни, сочат изводите на трудовата инспекция.

Често на обектите липсват документи, от които да е видно разпределението на работното време - кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да е приключил работният му ден. Въпреки усилията на инспекторитенарушенията се установяват трудно без съдействието на работещите, каквото инспекторите не получават, допълват от трудовата инспекция.

Главна инспекция по труда напомня, че работниците и служителите трябва да отстояват трудовите си права, да не започват работа, без да са получили екземпляр от трудовия си договор, подписан от тях и от работодателя, както и уведомление за регистрацията му в НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:10 | 13.09.22 г.
fallback