fallback

Екоминистерството проучва системите за платено връщане на опаковки от напитки

Депозитната система е ясна и лесна за използване, твърдят природозащитници

11:12 | 03.07.15 г.

Какви са възможностите за въвеждане на депозитната система - платено връщане на опаковките от напитки и у нас, проучва Министерството на околната среда и водите. При тази система на пластмасовите бутилки и кеновете от бира и безалкохолни се слага надценка, а след това потребителите си връщат парите, като предадат бутилките в автомати в хипермаркетите.

Предвиждат се проучвания, анализи и дебати с всички заинтересовани страни за въвеждането на системата във връзка с предложенията на Еврокомисията за преход към кръгова икономика. Това ще подпомогне подготовката на мерките, с които до 2030 г. страната ще трябва да постигне при рециклирането - 70 на сто от битовите отпадъци и 80 на сто от отпадъците от опаковки и забраната за депониране на рециклируеми отпадъци, считано от 2025 г., са посочили от МОСВ, цитирани от БТА.

На дискусия в края на юни фирмите, които събират разделно отпадъци, се обявиха категорично против системата. Те заявиха, че една такава система ще дублира разделното хвърляне на боклук в цветните кофи, които ще остават празни. Експерти представиха анализ по време на форума, според който инвестициите в техника за въвеждането на системата ще са по-големи от приходите.

Депозитната система е ясна и лесна за използване, твърди Евгения Ташева от „За Земята“. По повод започналия дебат тя казва: „Потребителите могат да разберат смисъла на депозита за 10 секунди, за разлика от цветните улични контейнери за разделно събиране. За десетте години разделното събиране в България нито организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки, нито местните и централните власти успяха да убедят и научат гражданите да разделят отпадъците си. Въвеждането на депозит най-после ще даде пряк стимул на потребителите да допринасят за рециклирането“, коментира експертът.

Според нея в сега цветните контейнери привличат средно около 15% рециклируеми отпадъци и на практика разлика между съдържанието на смесените и разделните кофи няма. Смесването на материалите намалява качеството и пазарната им цена.

Чрез депозитните системи се повишава не само количеството на общото рециклиране с около 30%, но и качеството на рециклираните материали. Системата осигурява до 95% висококачествено рециклиране на така събраните опаковки. Това, от своя страна, води до по-ефективна икономика и открива нови зелени работни места на местно ниво, коментира тя.

При опаковките с депозит вероятността да бъдат изхвърлени извън определените места е 10 пъти по-малка, отколкото при останалите опаковки, а общото ниво на нерегламентирано замърсяване пада с 30%, смята тя.

Евгения Ташева изтъква, че депозитни системи има в над 40 региона и държави по света, от които 10 са в Европа. Литва въвежда депозитна система от 2016 г., а напът са още три региона в Европа: Шотландия (Обединеното кралство), Каталуния (Испания) и Фландрия (Белгия).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:25 | 13.09.22 г.
fallback