fallback

Каролев: Ципрас ще трябва да прави реформи

Според икономиста ще се стигне до предсрочни избори в южната ни съседка

10:24 | 06.07.15 г. 9

„Ципрас ще не ще, ще трябва да прави реформи”, убеден е икономистът Владимир Каролев. „Не може вечно да харчиш пари, които не си изкарал”, подчерта той пред Нова телевизия.

По думите му "и кредиторите трябва да си платят“, защото са били невнимателни и са вярвали през годините на гръцкото правителство.

„Нищо странно не се е случило в Гърция, с „не” гласуваха пенсионерите, военните, работещите в държавната администрация”, коментира още Каролев. Според него проблемът с Гърция е много ясен. "Точно 25 години всяка година гръцкото правителство е на дефицит, което означава, че харчи повече, отколкото събира от данъци”, каза още той.

„Гърция не може да събори Европа“, категоричен е Каролев. Икономистът обаче прогнозира скорошни предсрочни избори в Гърция.

„Банковата система на Гърция не функционира нормално, те чувстват недостиг на стоки, след три дни ще бъде страшно”, коментира математикът Михаил Константинов.

Нека да не забравяме, че Гърция е член и на ЕС, и на НАТО и излизането на страната от тези съюзи може да ги парализира, предупреди Константинов. И обясни, че в тези съюзи решенията се взимат с пълно мнозинство и всяко такова може да бъде блокирано от Гърция.

„В момента гърците, както и българите, държат изключителен коз - те могат да блокират всяко решение“, каза той.

„Гърците имат 25% спад на икономиката, така че нищо добро не ги очаква. И според мен ще се стигне до смяна на правителството. Ще се стигне до споразумение, но трябва да се направят компромиси от всички страни, пазарлъкът ще продължи”, отбеляза журналистът и главен редактор на вестник „168 часа” Слави Ангелов.

Темата за гръцката криза четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 10.09.22 г.
fallback