IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московски: Трябва да върнем "Транспортна полиция" под някаква форма

При полета на премиера Бойко Борисов до Разград са спазени правилата, отчете транспортният министър по време на парламентарния контрол

13:43 | 17.07.15 г.
Московски: Трябва да върнем "Транспортна полиция" под някаква форма

Транспортният министър Ивайло Московски подкрепя идеята за връщането на транспортна полиция - като звено или под друга форма, стана ясно по време на парламентарния контрол днес.

На въпрос на депутата Светослав Белемезов от АБВ Московски посочи, че връщането на транспортната полиция би намалило кражбите на транспортна инфраструктура, които в някои случаи могат да бъдат определяни и като посегателство върху националната сигурност.

65 служители са били заловени в кражба на горива и имущество в холдинг БДЖ през 2014 година, посочи още министърът. Той допълни, че през последните години са предприети редица мерки за намаляване на кражбите – например доставката и съхраняването на горивото се охраняват с видеонаблюдение. Въведени са и съответните технически средства за следене на разходите на горива от локомотивите. Още от 2013 година са въведени и мобилни групи, които да следят за кражбите на гориво, както и на транспортната инфраструктура.

Транспортният министър очаква сериозен прогрес в ограничаването на загубите от кражби през тази година.

При полета до Разград, с който премиерът Бойко Борисов и министри отидоха на откриването на трибуна на футболен стадион в града, са спазени всички изисквания, отбеляза още по време на парламентарния контрол транспортният министър. Цената на полета от София до Разград и обратно е била 2 052 лева, в които се включва горивото и заплащането на екипажа на Авиоотряд 28.

Московски посочи, че транспортното министерство не отговаря за направените от НСО разходи за паралелно пътуване на превозни средства, които да превозват височайшите гости в Разград.

Депутатът от БСП Лява България Георги Кадиев обаче посочи, че този полет е разхищение на публични средства, защото откриването на трибуна на футболен стадион не е нито политическа, нито икономическа дейност и призова премиера да плати със собствени средства разходите по него.

Пред депутатите Московски отчете още, че е създадена система за намаляване на издаването на „фалшиви“ шофьорски книжки. Част от мерките е до септември всички теоретични изпити за шофьорски книжки да бъдат на таблети.

По данни на депутата от БСП Васил Антонов над 600 души са загинали при катастрофи, предизвикани от шофьори с фалшиви шофьорски книжки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още