IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДБГ призова за реформи в три министерства с преразходи

МВР има прогнозен недостиг от 80 млн. лв., МО - от 60 млн. лв., а Министерството на правосъдието - над 12 млн. лв.

15:55 | 19.07.15 г.
ДБГ призова за реформи в три министерства с преразходи

"Движение България на гражданите" (ДБГ) призова трите министерства с най-голям дефицит да направят необходимите реформи, за да не се наложи актуализация на бюджета. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на ДБГ Димитър Танев, който е и заместник-председател на бюджетната комисия в парламента, на пресконференция в Стара Загора, цитиран от пресцентъра на ДБГ.

Танев цитира официална справка от Министерството на финансите за ведомствата, които имат сериозен риск, ако запазят сегашното ниво на разходи, в края на годината да не могат да изпълнят бюджетите си. Той посочи, че това са Министерството на вътрешните работи с прогнозен недостиг от 80 млн. лева, Министерството на отбраната с недостиг от 60 млн. лева и Министерството на правосъдието с недостиг от 12,5 млн. лева.

Танев посочи, че именно за да не се стига до тази ситуация, от ДБГ настояваха в началото на годината отделните министерства да предложат планове пред Народното събрание за свиването на разходите с 10%. По този начин, уточни Танев, парламентът щеше да може да следи изпълнението на тези планове.

Вицепремиерът Меглена Кунева коментира, че това е нормална европейска практика, както например Европейската комисия следи изпълнението на бюджетите и реформите на страните-членки през механизмите на европейския семестър. Кунева беше категорична, че с междинните данни за бюджетите на министерствата има още повече аргументи в полза на това да има планове за реформи във всяко ведомство и те да се следят от НС.

Танев посочи още, че ДБГ ще настоява за оптимизиране на инвалидните пенсии при изменението на Кодекса за социално осигуряване. Той цитира данни, че за последните 14 години броят им се е увеличил 6,5 пъти. От 248 млн. лева през 2000 г. сега е 1,646 млрд. лева – това е ръст от 10% на 20% от общите разходи. По данни на НОИ броят на инвалидните пенсии вече е 40% от общия брой пенсии, което е риск за бюджета на Държавното обществено осигуряване, посочи той.

Очакваме от министрите Москов и Калфин да представят план за минимализиране на този процент, посочи Танев, като допълни, че другият голям проблем остава ранното пенсиониране, особено в силовите ведомства, където броят на тези пенсии също е твърде голям.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още