fallback

Българската отбранителна индустрия връща позициите си в Индия

"Арсенал" планира да открие свое представителство в Делхи, коментира търговското ни аташе в Индия

11:28 | 20.07.15 г.

Българската отбранителна промишленост връща позициите си в Индия – един от традиционните ни пазари в последните 40 години, коментира в интервю за в. „Стандарт“ българското търговско аташе в Делхи Стефан Йонков.

Той съобщава, че в момента „Кинтекс“ работи активно по договори, които са стартирали след посещение на българска правителствена делегация в страната през април. „Тези договори надвишават многократно по стойност, продължителност и обем досегашните договори с Индия за износ на специална продукция“, обяснява Йонков.

По негови думи освен „Кинтекс“ и друга оръжейна компания - „Арсенал“, задълбочава присъствието си в Индия и смята да открие представителство в Делхи.

Планираните проекти за износ на отбранителна индустрия надвишават значително общия стокообмен между България и Индия, който за 2014 година е в размер на 218 млн. долара.

Справка на сайта на икономическото министерство показва, че водещи стоки в износа към Индия са инструменти и апарати за химични и физични анализи (22% от общия внос), хранителни добавки за животни, както и отпадъци от алуминий. Вносът от Индия се състои основно от хетероциклени съединения, съдържащи азотни хетероатоми (17,4% от общия внос) и сурови тютюни (5,5%).

Продуктите на оръжейната индустрия обаче не попадат в статистиката, която води Министерството на икономиката, поради чувствителния характер на търговията.

Стефан Йонков пояснява още пред „Стандарт“, че голяма част от българския износ се реализира чрез индийски компании, регистрирани в Сингапур.

Индия планира и мащабна инвестиция във високотехнологичен парк в с. Росен край Созопол, съобщава още българското търговско аташе. „Искат да направят нещо смесено между офис парк, в който високотехнологични азиатски компании да реализират своя бизнес от България, и туризъм - място, където да имат възможност да почиват активно“, обяснява Йонков.

Паркът е съвместен проект на много компании, а българският партньор е „Ванела“, чийто собственик е олимпийският шампион по вдигане на тежести Асен Златев.

„Инвестиционен интерес има и "Манали груп" - те искат да купят металургичния завод "Хелиос Металург" край Пловдив за арматурно желязо“, казва още Йонков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
fallback