IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специална агенция към Столичната община ще насърчава инвестициите

Институцията ще бъде създадена до средата на 2016 г. и ще дава на фирмите сертификат за инвестиции от местно значение "клас Б"

16:45 | 21.07.15 г.
Специална агенция към Столичната община ще насърчава инвестициите

Специална агенция към Столичната община ще насърчава инвестициите и ще подпомага малкия и среден бизнес. Това обяви днес на пресконференция Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет, предава БТА.

Агенцията предстои да бъде създадена до средата на следващата година, допълни Герджиков.

Идеята за общинска агенция за инвестициите беше представена от Йорданка Фандъкова през март на първото за годината заседание на Консултативния съвет по финанси и стопанска дейност към кмета на Столичната община, припомня още БТА.

Герджиков обясни, че целта е компаниите с инвестиционни намерения в София да получат от едно място цялата информация, която ги интересува.

Основните услуги, които би могла да предоставя Агенцията, са преференциално административно обслужване на потенциални инвеститори, различни видове консултантски услуги, както и даване на сертификат за инвестиции от местно значение "клас Б".

За създаването на агенция за инвестициите ще се използва капацитетът на Столичната общинска агенция за приватизация, чиято дейност е намаляла през последните години. Тя ще бъде преструктурирана, без обаче в нея да се назначават нови служители.

Агенцията е доказала своята експертиза и тя може да бъде използвана като на първо място й придадем допълнителни функции, каза Герджиков. За целта на предстоящото заседание на общинския съвет на 23 юли ще бъде променен правилникът на Агенцията за приватизация и ще бъдат допълнени новите ѝ функции.

Следващата стъпка е създаване на работна група съвместно с представители на бизнеса, която да изготви наредба за сертифициране на инвеститорите, посочи Герджиков.

Николай Стойнев, председател на Комисията по стопанска политика към Столичния общински съвет, припомни, че 98 процента от фирмите в София са малки и средни предприяти, от които 92% са микропредприятията с персонал под 10 души. Регистрираните фирми в столицата са около 100 хиляди.

Стойнев информира, че предстои да бъде открит изнесен офис на бъдещата агенция в подлеза на Софийския университет, където ще се дава основната информация, необходима за инвеститорите и бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още