IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Не бива да се губи време за провеждане на съдебната реформа

Държавният глава апелира в петък да се постигне национално отговорно решение за осъществяване на промените в правосъдната система

20:36 | 22.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев: Не бива да се губи време за провеждане на съдебната реформа

Във връзка с продължаващите консултации за промени в Конституцията президентът Росен Плевнелиев отново заявява позицията си, че е особено важно да не се губи време за осъществяване на съдебната реформа.

Той апелира в петък да се постигне национално отговорно решение за продължаване на съдебната реформа, съобщават от прессекретариата на президента.

В прессъобщението отново се посочва, че държавният глава подкрепя усилията на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на правосъдието Христо Иванов за намиране на широко политическо съгласие, което трябва да бъде постигнато на принципна основа.

Росен Плевнелиев застава твърдо зад министъра на правосъдието Христо Иванов за прилагането на Стратегията за продължаване на съдебната реформа, която беше изработена още по време на служебното правителство, подкрепена от сегашния кабинет и приета от Народното събрание с голямо мнозинство.

Държавният глава счита, че при разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии трябва да се спазва принципът на независимост на съдебната система, като се даде възможност на всяка една от магистратските общности да се самоуправлява без политическа намеса.

Според президента постигането на съгласие за разделяната на ВСС на две колеги и засилване ролята на Инспектората е добра основа, която следва да се подкрепи сега.

Това ще позволи в бъдеще да се продължат усилията за реализирането и на другите добри идеи като отмяната на тайното гласуване във ВСС, разширяването на кръга от лица, които могат да сезират Конституционния съд, промени в Закона за съдебната власт и в процесуалните закони.

Всичко за съдебната реформа четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Така е! Просто по най бърз начин трябва да се направи импийчмънт на този срам на България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
aman_vd
преди 8 години
Каквото и да променят Пак Народа няма да им повярва на законите И най вече на Правосъдието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още