IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработните вече могат да подават декларациите си в НАП онлайн

Декларациите ще могат да се подават с персоналния идентификационен код, издаван от данъчните

12:13 | 23.07.15 г.
Безработните вече могат да подават декларациите си в НАП онлайн

Безработните лица и самоосигуряващите се ще могат да подават по електронен път декларациите, свързани със задължителното им осигуряване, съобщиха от Националната агенция за приходите.

Декларациите (по образец 5 и 7) ще могат да се подават с персоналния идентификационен код, издаван от данъчните. Специалният код, който дава достъп до електронните услуги на приходната агенция, се издава безплатно от всеки офис на НАП. От Агенцията допълват, че към момента има издадени над 310 хил. персонални кода на физически лица.

От НАП напомнят, че преди да започнат сами да превеждат дължимите здравноосигурителни вноски, безработните трябва да подадат декларация образец 7. Срокът за подаването й е до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от лицата, които не са осигурени на друго основание.

В декларацията образец 7 се вписват личните данни и началната дата, от която за гражданинът е възникнало задължението да плаща сам здравноосигурителните си вноски.

Осигурителната декларация образец 5 се подава от самоосигуряващи се лица, когато се осигуряват само във фонд „Пенсии” на държавното обществено осигуряване и/или задължително здравно осигуряване, когато за определени периоди са внесли авансово осигурителните си вноски.

Декларацията се подава само за пълни календарни месеци с еднакъв месечен осигурителен доход , в срок до 25-о число на месеца, следващ първия месец от периода, за който са внесени осигурителните вноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още