fallback

Манолов: Не се нуждаем от бизнес, неможещ да изработи една минимална заплата

Еднодневните договори се оказаха пагубни за пазара на труда във Великобритания, смята лидерът на КТ Подкрепа

20:03 | 24.07.15 г. 32
Автор - снимка
Създател

България не се нуждае от бизнес, който не може да изработи една минимална работна заплата и увеличаването й да коства конкурентоспособността на производството. Това коментира в ефира на БНТ президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов.

Той посочи, че съотношението между минималната и средната работна заплата в страната е 42%. Тази цифра обаче не е важна, защото минималната работна заплата всъщност има ролята на защитен механизъм, който осигурява необходимите средства за съществуването на работника.

Плановете на финансовото министерство са през следващата година минималната работна заплата да бъде 420 лева. 

Доскоро доминиращият характер на сивия сектор у нас е бил декларирането на по-ниска заплата от реалната с цел избягване на плащането на данъци и осигуровки, призна още синдикалният лидер. „Не са много тези, които изцяло се крият”, допълни още той.

Манолов обаче е категоричен, че новите промени, които дават възможност за подписване на еднодневни договори, гъвкава заетост и други облекчения, няма да дадат нужните резултати. Еднодневните договори не са в полза на работниците, защото неглижират много от правата на работниците.

Пример в тази насока е, че тези договори са без да се отчита трудов стаж, обясни още Манолов.

Президентът на КТ Подкрепа допълни, че еднодневните трудови договори са били практика във Великобритания преди години. Те са били въведени за практики и бригади, но постепенно властите в страната са осъзнали, че те са пагубни за пазара на труда и са били отменени, допълни още Манолов. 

Гъвкавото работно време пък е мярка с ограничена приложимост, посочи синдикалистът

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 12.09.22 г.
fallback